Szelektív, plusz zsákok, egyben vagy külön? – kérdezz-felelek a kék kukákkal kapcsolatban

2660

Mint korábban írtuk, a Depónia Nonprofit Kft. a solymári lakossági ingatlantulajdonosok számára szerződésenként díjmentes használatra biztosít egy tájékoztató matricával ellátott, 120 literes kék színű gyűjtőedényt, amelybe az elkülönített (szelektív) hulladékot lehet gyűjteni. A kék kukával kapcsolatban több lakossági kérdés is érkezett, ezekre kerestük a választ a solymári polgármesteri hivatal és a Depónia segítségével.

Ezentúl csak a kék kukából viszik el a szelektív szemetet?

Nem. A kék színű, szelektív hulladék gyűjtésére szolgáló hulladékgyűjtő edényt átvenni és használni csak egy lehetőség, nem kötelező.

Aki nem veszi igénybe a kék hulladékgyűjtő edényt, attól zsákolva vagy kötegelve továbbra is elviszik a szelektív hulladékot. Akinek több szelektív hulladéka keletkezik, mint ami belefér az edénybe, azt is elviszik a kuka mellől, főleg, ha olyan csomagolási hulladékról van szó, ami terjedelme miatt nem fér az edénybe (pl. kartondoboz lapra hajtogatva).

Figyeljünk arra, hogy a zsák átlátszó/áttetsző legyen és ne tartalmazzon olyan hulladékot, ami nem tartozik a szelektíven gyűjthető hulladékok közé.

Mi a helyzet azokkal a szűk utcákkal, ahol van kuka, de helyhiány miatt eddig platós járművel szedték össze a hulladékot?

Ezen utcák esetében is van lehetőség használni a kék edényt, de kérjük, ez esetben ne ömlesztve tegyék a hulladékot a kukába, hanem zsákolva.
Azokban az utcákban és közökben, ahova korábban sem hajtott be a gépjármű, továbbra sem tudja majd a kapuk elől vinni szemetet, így a megszokott módon folytatódik a begyűjtés.

Hogy kell gyűjteni a szelektív hulladékot a kék kukába? Szét kell válogatni?

A szelektív edénybe anyagtípustól függetlenül együtt kell (és lehet) gyűjteni a csomagolási hulladékokat, azaz a vegyes papír, karton papír, műanyag (PET, HDPE, fólia), fém (vas tartalmú konzervdoboz és alu sörös doboz) és társított (pl. TetraPack), szelektíven gyűjthető hulladékokat. Ezeket nem szükséges külön gyűjteni, mert – mint eddig is – a különböző típusú hulladékokat a válogatószalagon szortírozzák.

A kék színű szelektív gyűjtőedényeket a Depónia solymári telephelyén (Szent Flórián utca, hrsz. 4065.) lehet átvenni április 9-én, 10-én és 11-én, valamint április 16-án, 17-én és 18-án (pénteki, szombati és vasárnapi napokon) 9–16 óra között.

Az átvétel feltétele, hogy a lakos érvényes közszolgáltatási szerződéssel rendelkezzen. A kék gyűjtőedény átvételéhez lakcímkártyára és személyazonosító okmányra lesz szükség. Amennyiben a személyes átvételre nem a szerződő fél érkezik, akkor írásos meghatalmazást is be kell mutatni. Az átvétel során kötelező maszkot viselni.

solymáronline