Barbárok és rómaiak csapnak össze Solymáron!

877
Barbárok és rómaiak csapnak össze Solymáron!
Barbárok és rómaiak csapnak össze Solymáron!

Idén is megelevenedik Solymár csaknem 2000 éves múltja, a tavalyi nagy siker után ismét megrendezésre kerül a Ludi Solmarenses – Ókori Solymári Játékok.

A település komoly történelmi múlttal büszkélkedhet: már a bronzkorból is számos tárgyi emléke maradt fenn, de az első, név szerint ismert helyi család – Vivianus és családja – a római korban élt a mai Solymár területén. Ez adja az apropóját az eseménynek, melyen az ország több pontjáról érkező történelmi hagyományőrző, újrajátszó csapatok segítségével elevenedik meg, válik átélhetővé a múlt.

Június 8-án a solymári vár alatti tisztáson barbár harcosok és római katonák vernek tábort. A nyitó seregszemle, majd a Vivianus tiszteletére rendezett gladiátorjátékok után római katonák érkeznek a barbár táborba, hogy a császár nevében behajtsák az adót, és elvigyék az újoncokat. Az egyik törzsfő azonban szóváltásba keveredik a rómaiak parancsnokával,
ami tettlegességig fajul, és tragédiával végződik… A feltüzelt barbár csapatok végül a csatatéren vesznek elégtételt a rómaiakon.

Az események közben játékok, kézműves foglalkozások, pénzverés, kézműves vásár, fegyver- és viselet-bemutatók, hajítógép, íjászat, illetve korabeli ételek kóstolói is várják az érdeklődőket. A program helyszíne a Major utcából közelíthető meg legegyszerűbben.

Részletes program:
14.00 Kapunyitás
14.30 Nyitó szertartás
15.00 Seregszemle – a résztvevő csapatok felvonulása
15.30 Gladiátorok küzdelme Vivianus tiszteletére
16.00 Vezetett séta a római táborban
17.00 Gyermekkiképzés
17.30 A résztvevő csapatok bemutatója
18.30 Ókori hangulatú mese
18.45 Vezetett séta a barbár táborban
19.45 Áldozati szertartás
20.00 Csatajáték
21.00 Tűzgyújtás

További információk a főszervező Dr. Jablonkay István Helytörténeti Gyűjtemény honlapján.

SolymárOnline