Két hónap múlva választunk

514
Két hónap múlva választunk
Tájékoztató plakát-NVI

Több, mint 9 ezer solymári választásra jogosult, 8 szavazókörben, összesen 12 helyi önkormányzati mandátum sorsáról fog dönteni 2024. június 9-én. Erre a vasárnapra tűzte ki ugyanis a Nemzeti Választási Iroda a helyi önkormányzati képviselők és a polgármesterek választását, de ugyanezen a napon szavazunk a nemzetiségi önkormányzati képviselők, valamint az Európai parlamenti képviselők személyéről is.

A magukat valamelyik nemzetiséghez tartozónak valló választópolgárok 2024. május 31-én 16.00 óráig kérhetik felvételüket a nemzetiségi névjegyzékbe. Az, aki nem szerepel a nemzetiségi névjegyzékben, nem szavazhat a nemzetiségi képviselők választásán, és jelöltként sem indulhat azon. A nemzetiségi névjegyzékből való törlésüket szintén május 31-én 16.00 óráig kérhetik a választópolgárok.

A nemzetiségi önkormányzati választással kapcsolatos kérelmek benyújthatóak online vagy személyesen, illetve kézbesítési meghatalmazott útján a helyi választási irodában, a választással kapcsolatos információk pedig itt érhetőek el.

A választópolgárok most is több fajta segítséget kérhetnek választójoguk akadálytalan gyakorlása érdekében.

A választópolgárok kérhetik a Braille-írással ellátott szavazósablont a szavazóhelyiségbe és a mozgóurnás szavazás során. A Braille-írással ellátott szavazósablon igénylése iránti kérelem benyújtható 2024. május 31-én (péntek) 16.00 óráig, illetve az akadálymentes szavazóhelyiség biztosítását a szavazás napján. Az ehhez kapcsolódó kérelem benyújtásának határideje 2024. június 5. (szerda) 16.00 óra.

A mozgásukban egészségi állapotuk vagy fogyatékosságuk miatt akadályozott választópolgárok mozgóurnát is igényelhetnek. A mozgóurna iránti kérelmet már 2024. április 4-étől (csütörtök) lehet benyújtani, egészen a szavazás napján, 2024. június 9-én 12 óráig.

Az a választópolgár, aki nem tud olvasni, illetve akit testi fogyatékossága vagy egyéb ok akadályoz a szavazásban, általa választott segítő – ennek hiányában a szavazatszámláló bizottság két tagjának együttes – segítségét igénybe veheti.

Településünkön a 8 szavazókörből 6 akadálymentesen is megközelíthető a Művelődési Ház, Általános Iskola, Lustige Zwerge, és a Polgármesteri Hivatal épületeiben.

SolymárOnline