Nagyszabású erdei kerékpárút-felújításba kezdett a Pilisi Parkerdő

1892

Június közepén a Pilis Bike közel tizenöt százalékát, 45 kilométert érintő felújítás kezdődött.

A Pilisi Parkerdő és az Aktív- és Ökoturisztikai Fejlesztési Központ partnerségében megvalósuló, több mint egymilliárd forintos beruházás eredménye biztonságosabb, bringásbarát úthálózat lesz. A Pilis Bike útvonalai itt tekinthetők meg. A helyenként és szakaszosan teljes útzárral járó munkálatok várhatóan négy hónapig tartanak.
Az erdei kerékpárutak nagy része új aszfalt-, illetve zúzottköves burkolatot kap, emellett számos helyen megoldódik a több helyen alámosott, és ezért megcsúszott útpálya vízelvezetése, az útalap és a földművek megerősítése. A munkálatok során fakivágásra nem kerül sor, a védett növények élőhelyét nem háborítják, hiszen a beruházás természetvédelmi, nemzeti parki, Natura 2000-, illetve helyi védettségű területeteket érint.

A felújítások által érintett útszakaszok:

  1. Pilismarót, Mózer-parkoló–Királykúti-nyereg
  2. Pilismarót, Mózer-parkoló–Pilisszentlélek (Két-bükkfa-nyereg)
  3. „Delta” csomópont–Királykúti-nyereg–Pilisszentkereszt, Kakashegyi-parkoló
  4. Kesztölc–Pilisszántó–Csobánka
  5. Pilisszentlászló, Kisrigó étterem–„Delta” csomópont–Dömörkapui-parkoló
    6. Piliscsaba–Pilisszentiván

Az érintett kerékpárutakon június 15. és október 15. között szakaszos lezárások várhatók, ezekről a Pilisi Parkerdő folyamatosan és az aktuális helyzetnek megfelelően tájékoztatja a kerékpárosokat. A bringautak sajátosságaiból adódóan alternatív útvonalakat nem lehetséges kijelölni.

A Pilis Bike felújítása egy nagyobb beruházássorozat része. Az erdei kerékpárutakat érintő következő lépés az erdei infrastruktúra – parkolók, pihenők – megújítása és bővítése, kerékpárosbaráttá tétele lesz.

Bővebb információ a Pilisi Parkerdő Zrt. honlapján található.

solymáronline
Fotó: Pilisi Parkerdő Zrt.