Tündérkert Solymáron – várják az őshonos gyümölcsfák tulajdonosainak jelentkezését

1978

Civil kezdeményezésre Tündérkert létesül a Hutweidében. Az országos tündérkert mozgalom a régi magyar gyümölcsfák génállományának megmentésére, egyedszámuk növelésére irányuló kezdeményezés, melynek keretében országszerte létesülnek gyümölcsösök önkormányzatok és magánszemélyek fenntartásában.

A solymári szervezők, dr. Zlinszky Péter és Fanni a lakosság segítségét kérik abban, hogy a Solymáron található őshonos, kiöregedőben lévő vagy szaporításra érdemes gyümölcsfák listáját elkészíthessék, és a kiválasztott fákról oltóvesszőket vehessenek 2022 január-februárjában. Ennek alapján készülne egy adatbázis a bejelentett fákról. Az oltványokat részben a tündérkertnek felajánlott magántelken ültetik majd el, de nagyobb egyedszám esetén a solymári kertekben való elültetésre is készülnének oltványok, mellyel tovább bővülne az értékőrző facsemeték száma.

Akinek van ilyen, megőrzésre érdemes gyümölcsfája, vagy tud ilyen solymári fáról, az jelezze a szervezőknek (e-mail: tesokor@gmail.com; tel.: +36208229008).

Fotó: dr. Zlinszky Péter

solymáronline