Ásvány utca: folyik az előkészítés, nyáron készülhet el a szilárd burkolat

1321

A Hutweide egyik gyűjtőútját, az Ásvány utcát az önkormányzat idén tervezi szilárd burkolattal ellátni. A több mint százmillió forint összértékű, a település saját forrásaiból történő beruházás előkészítése a háttérben már régóta zajlik; ennek részleteiről és jelenlegi állapotáról kérdeztük dr. Szente Kálmán polgármestert.

Solymár önkormányzatának idei beruházási tervei között kiemelt helyen szerepel az Ásvány utca fejlesztése. Az utcát az önkormányzat már tavaly szerette volna szilárd burkolattal ellátni, de a pandémia és az ezzel együtt járó bizonytalan anyagi helyzet miatt végül el kellett halasztani a beruházást.

Az Ásvány utca megépítése Solymár 2021-es fejlesztési terveinek központi eleme. A beruházás előkészületei megtörténtek: az utca tervei és építési, valamint vízjogi engedélyei rendelkezésre állnak – mondta el kérdésünkre dr. Szente Kálmán. Emellett az érintett ingatlantulajdonosok több mint kétharmada nyilatkozatban támogatta az utca megépítését és vállalta az útfejlesztési hozzájárulás befizetését, ami egyértelműen mutatja a lakossági szándékot. A nyilatkozatok összegyűjtését, valamint a lakosok és az önkormányzat közti kommunikáció segítését Gulyás István, a Hutweide önkormányzati képviselője vállalta magára – emelte ki a polgármester.

Az említett útfejlesztési hozzájárulás 240 ezer forintot, részletfizetés esetén két évre elosztva összesen 300 ezer forintot jelent lakóegységenként. Ezzel az érintett lakosság (33 db ingatlan tulajdonosai) összesen 6%-ban járul hozzá az építési költségekhez. Az összesen majdnem 120 millió forintba kerülő beruházás további költségeit Solymár Nagyközség Önkormányzata állja.

A korábban kiírt közbeszerzési pályázatra öt ajánlat érkezett, jelenleg ezek érvényességének elbírálása zajlik. A nyertes pályázó a tervek szerint nyár elején, június-júliusban tudja elkezdeni a munkálatokat. Az utat várhatóan – amennyiben a munkákat semmilyen külső körülmény nem akadályozza – 6-8 hét alatt tudják megépíteni.

A beruházás egy 480 méter hosszú útszakasz megépítését tartalmazza a Barlang utcától a Perem utcáig. Az elkészülő útpálya 5 méter széles lesz, a mellékutcákba behajtó szakaszok 10 méteres hosszon, 4 méteres pályaszélességgel készülnek majd el – avat be a részletekbe dr. Szente Kálmán polgármester. Az út mindkét oldalán szegélykő lesz, a vízelvezetés szikkasztókutas rendszerrel valósul meg. A pályaszerkezet 20 cm fagyvédő kőzúzalékból, 20 cm CKT vagy remix alaprétegről, 6 cm AC16 kötőaszfaltból és 4cm AC11 aszfalt kopórétegből fog állni. Az útépítés során a meglévő burkolt kapubehajtókat az új útpályához fogják igazítani.

solymáronline