Nyomtatásban is megjelent Ritter György díjnyertes riportja solymári sváb nagymamájáról

1251

Tavaly tavasszal örömmel számoltunk be Ritter György helytörténész, levéltáros sikeréről, aki solymári nagymamája élettörténetét megírva megosztott első díjat nyert a Szociográfia 2019 elnevezésű pályázaton. Mint a szerzőtől megtudtuk, az írás nyomtatott formában nemrég jelent meg a “Milyen élet ez?” című gyűjteményes kötetben.

A “Milyen élet ez?” a Magyarország Felfedezése Alapítvány 2019-es pályázatára érkezett szociográfiai pályaművekből készült válogatás, mely sokszínűségében a társadalmi jelenségek széles körét öleli fel. Ritter György riportja, a “Neuwelt kozn. Egy sváb asszony élete a XX. század második felében” mellett – amely a kötet leghosszabb darabja – olyan művek is szerepelnek, mint például a “Mindennapok” című írás, amely a 800-as buszon való utazást dolgozta fel. A kötet így több szempontból is érdekes lehet a környékbeliek számára.

Ahogy a könyv fülszövegében olvashatjuk:
“Milyen élet ez? A kérdést egy interjúalany teszi fel, s a kötet válaszai sokféle nézőpontot jelenítenek meg. Az írások jelentős része a hétköznapi megélhetés és megküzdés változatos eseteit mutatja be: mi történik egy távolsági buszon reggel a városba tartva, egy cégnél elbocsátások idején vagy egy hajléktalanszállón? Más részük az élményszerzés, a szabadidő színtereinek és szokásainak rekonstruálását kísérli meg: milyen az élet egy alternatív kocsmában, a madarászok, a vadászok vagy a japán tárgyakat gyűjtők körében?

Interjúk, fotók, dokumentumelemzések és a képzelet alkotóereje segít felidézni svábok, zsidók, vallási mozgalmak huszadik századi megpróbáltatásait a múltidézés során, s esettanulmányok tárják fel a munkássorsok alakulását a rendszerváltozást követően. Van írás, amelyik egy nyolcvan évvel korábbi iskolavizsgálat megismétléséről számol be, s megint másban egy egyetemi tanár vall a szociográfia oktatása során szerzett tapasztalatairól.”

A kötet elérhető a Libri és a Líra hálózatában, a Gondolat Kiadó honlapján pedig 30% kedvezménnyel rendelhető.

solymáronline