Új, közvetlen járattal vonatozhatunk Solymárról Újpalota és Rákos irányába

686
Fotó: MÁV

Október 25-től tesztjelleggel, S76-os jelzéssel új vonatjárat közlekedik munkanapokon Piliscsaba és Rákos, hétvégén Óbuda és Rákos között, érintve Solymár és Szélhegy megállóhelyet is. A hétköznap félóránként, hétvégén óránként közlekedő új járat az esztergomi vonalat és Angyalföldet elhagyva a külső körvasúton halad tovább Újpalota és Rákos megállóhelyekig – adta hírül a MÁV–START.

Az észak-budai és a kelet-pesti agglomerációt összekötő járat fontos átszállási kapcsolatot biztosít Újpalota megállóhelynél. Ezzel gyorsabb, kényelmesebb és versenyképesebb lesz az eljutás a pilisi térségből Pécel és akár Sülysáp felé is. Az S76-os járatok a jelenleginél akár fél órával is gyorsabbá teszik a közlekedést az ezen térségek között ingázók számára. A fejlesztés célja, hogy az autózásról a közösségi közlekedés felé terelje a budapestieket és a környékén élőket.

Az elővárosi kötöttpályás közlekedés fejlesztésének egyik fontos pillére, hogy a meglévő, de ki nem használt vonalszakaszokat a személyszállításban nagyobb arányban vonják be. Ennek a fővárosban egyik meghatározó és joggal várt lépése az Angyalföld és Rákos közötti külső körvasút személyszállítási szerepének növelése azáltal, hogy a korábban csak Piliscsaba és Angyalföld között közlekedő S72-es személyvonatok útvonalát október 25-től Rákos állomásig hosszabbítja meg a MÁV-START.

A munkanapokon félóránként Piliscsaba és Rákos között közlekedő vonatok hétvégén óránként, és csak az Óbuda–Rákos szakaszon közlekednek. Az S76-os járatok a fővárosba érkezve Angyalföldön át a Marcheggi hidat követően érik el a külső körvasutat. A modern, alacsonypadlós vonatok megállnak az Újpalota elnevezéssel létesített új megállóhelyen, a Drégelyvár utcai felüljáró közelében. A korszerű, akadálymentes megállóhely átszállást biztosít a külső körvasúton a vonatok és a 7, 7E, 8E, 108E, 133E, 277-es buszok között, így a főváros olyan területei is gyorsabban elérhetővé válnak Piliscsaba felől, amelyek jelenleg csak több átszállással és hosszabb eljutási idővel közelíthetők meg. Emellett javulnak az átszállási kapcsolatok a pilisi térségből Pécel–Gödöllő–Hatvan, valamint Sülysáp–Szolnok felé is. A vonatok teljesen új eljutási lehetőséget kínálnak többek között Kelet-Pest és Óbuda északi része, a Váci úti irodatengely, valamint Budapest belvárosának északi része között.

Az új, S76-os jelzésű járat útvonala és megállói

Az S76-os vonat menetideje 47 perc lesz Piliscsaba és Rákos között. A fővárosi területén belül a vonatok az Óbuda és Rákos közötti távot 17 perc, az Újpest és Újpalota közötti szakaszt 7 perc alatt teszi meg. Piliscsabától, illetve Óbudától Esztergom felé a csatlakozó S72, G72, Z72-es vonatokkal lehet továbbutazni. Rákoson az S60, G60, Z60, S80-as vonatokkal biztosít kapcsolatot a vasúttársság Pécel–Gödöllő–Hatvan, valamint Sülysáp és Szolnok felé.

A közlekedés október 25-én tesztjelleggel indul meg, a vonatok rákosi végállomása ideiglenes, azok Pécel irányába történő tovább vezetését a Budapest – Hatvan vonal jövő évi menetrendjének és a KISS motorvonatok üzembeállásának függvényében, a Budapest Fejlesztési Központ bevonásával vizsgálják. A MÁV–START célja, hogy a Rákospatak menti agglomerációból közvetlen kapcsolatot adjanak a körvasúton át Budapest északi területeire, a frissen felújított Budapest – Hatvan vonal megújult infrastruktúráját kihasználva.

A MÁV-START a megállóhelyen felszálló utasoknak jegyváltás céljából az online jegyváltást javasolja a MÁV mobilalkalmazás segítségével vagy az internetes jegyvásárlási felületen, mert Újpalotán jelenleg nincs jegyváltási lehetőség. A megállóhelyen új típusú jegykiadó automata várhatóan jövő év márciusától áll majd az utasok rendelkezésére. Az Újpalotán felszálló utasok részére a vonaton is lehetséges természetesen a jegyvásárlás, pótdíj felszámítása nélkül. Ha az utas az esztergomi vonalon található régi típusú (nyomógombos) automatákkal ellátott állomástól Angyalföldön túl utazik az új járatokon, akkor az automatából Angyalföldig kell megvenni a menetjegyet, és a jegy ellenőrzésekor kell jelezni, hogy Angyalföldnél tovább utazik. A jegyvizsgáló a jegyet pótdíj felszámítása nélkül fogja kiegészíteni a jegyet a tényleges utazásnak megfelelően. A MÁV-START ebben az esetben is a kényelmes és az automatás vásárlásnál nagyobb kedvezményt nyújtó online jegyvásárlást ajánlja.

A már elkészült Újpalota megállóhely mellett a tervek szerint további új állomások így például Pestújhely, Rákosfalva létesülnek majd a körvasút fejlesztését célzó projekt keretében.

solymáronline