Viharos időjárás várható péntek délutántól

918

Az Országos Meteorológiai Szolgálat előrejelzése szerint Pest megyében péntek délutántól intenzív csapadékhullás, illetve erős szél várható. A viharos időjárásra érdemes előre felkészülni: ellenőrizni kell az ingatlanon belül és a környékén található vízelvezető rendszerek állapotát, hogy alkalmasak legyenek a hirtelen lezúduló, nagy mennyiségű csapadék elvezetésére, valamint érdemes rögzíteni vagy elpakolni az erős szélben könnyen felboruló tárgyakat, kerti bútorokat.

Az OMSZ előrejelzése szerint eleinte a nyugati és az északi megyékben alakulhat ki zivatar, majd a késő délutáni, esti óráktól nyugat, délnyugat felől egy zivataros zóna érkezése várható. Ennek hatására egyre többfelé számíthatunk zivatarra, melyhez elsősorban felhőszakadás (rövid idő alatt 30-40 mm, a Dunántúlon lokálisan 50 mm fölötti mennyiségű csapadék), illetve viharos széllökések (60-80 km/h) és jégeső (1 cm körül) társulhat.

Pest megyére szombat estig első fokú veszélyjelzés van érvényben, a szomszédos Komárom-Esztergom megyére viszont péntek délutánra és estére már második szintre emelték a figyelmeztetést.

Arról, hogy hogyan tudunk felkészülni a nyári viharokra, a katasztrófavédelem által kiadott tájékoztatás alapján itt írtunk korábban.

solymáronline