Most ajánlatos a járt utakat a járatlanabbakért elhagyni

1318

Teljesen érthető, hogy a fővárosiak és főváros környékiek több hét bezártsággal és egy téllel a hátuk mögött a jó idő megérkezésekor tömegesen keresik a természetet. Az erdők a járvánnyal kapcsolatos korlátozó intézkedések mellett is látogathatók, azonban fontos, hogy az erdőben is be tudjuk tartani a jelenlegi szabályokat.

Ennek érdekében a Pilisi Parkerdő összeszedte azokat az ötleteket és javaslatokat, amelyek segítenek a biztonságosabb természetjárásban:

• Az első és talán legfontosabb, hogy aki csak megteheti, ne hétvégén, hanem a hét többi napján látogassa a Parkerdő kirándulóhelyeit, így időben lehet „széthúzni” az egyes helyszínek, túraútvonalak terhelését.

• A másik, nem kevésbé fontos javaslat, hogy most van itt az ideje elhagyni a járt utakat a járatlanabbakért! A Parkerdő mindenkit arra kér, keressék inkább minél többen az általuk eddig nem ismert, rejtettebb kirándulóhelyeket és túraútvonalakat. Sokan meglepődnek majd, hogy a legfelkapottabb kirándulócélpontok mellett a Gödöllői-dombság vagy épp a Zsámbéki-medence milyen szép helyeket rejteget.

A újabb és kevésbé ismert kirándulócélpontok felfedezéséhez kaphatunk segítséget a pilisi parkerdő honlapján, valamint országos viszonylatban a Magyar Természetjáró Szövetség honlapján .

• Lehetőleg inkább rövidebb utakat tervezzenek és mindenki vigyen magával otthonról elegendő ételt és italt.

• Az erdőben is fokozottan figyeljenek a higiénés szabályok betartására. Most végképp senki ne dobjon el használt papírzsebkendőt, védőmaszkot, gumikesztyűt, vécépapírt, csak azzal védhetjük egymást és magunkat, ha mindent hazaviszünk!

• Aki személygépkocsival keresi fel a Parkerdő kirándulóhelyeit, ne csak a nagy, kialakított parkolókat használja, hanem fedezzen fel olyan parkolási lehetőségeket, ahol szabályosan és kevesebb jármű társaságában hagyhatja autóját.

Ezen a hétvégén a közkedvelt Rózsika forráshoz vezető turistautak is le lesznek zárva.

solymáronline
Fotó: Pilisi Parkerdő Zrt.