Tereprendezés és feltárás az egykori Zsíros-hegyi turistaháznál

6380

Ha a közelmúltban jártunk a Solymár környéki kirándulóutakon, akkor észrevehettük, hogy a Zsíros-hegyi régi turistaháznál munkálatok folynak. Utánajártunk, hogy pontosan mi és miért történik itt.

Képeslap az 1960-as évekből

Az 1928-ban épült Zsíros-hegyi turistaház az 1990-es években rohamos pusztulásnak indult. Tetőzete beszakadt, az épület nagy részét építőanyagként széthordták. A 2000-es évekre már csak romjai maradtak meg, a növényzet is benőtte, így az utóbbi időben már látni is alig lehetett.

A turistaházat és a hozzá tartozó területet Solymár Nagyközség Önkormányzata 2016-ban megvásárolta a Magyar Állam egy cégétől. Jelenleg a terület kitisztása és az épület feltárása folyik, hogy a szakemberek hozzáférjenek az épület maradványaihoz – tudtuk meg dr. Szente Kálmán polgármestertől.

Az önkormányzat szeretne pályázni a turistaház újjáépítésére és a környék rehabilitálására. Ehhez készült már egy részletes tanulmány és egy tervezési program; jelenleg az épület feltárása és állapotfelmérése zajlik.

1968-ban készült légifelvétel (forrás: fentrol.hu)

Aki szeretne többet megtudni a Zsíros-hegyről, a turistaház történetéről vagy az ide vezető kirándulóutakról, annak érdemes ellátogatnia a zsiroshegy.hu oldalra.

solymáronline