Előzzük meg a szabadtéri tüzeket!

2330
Fotó: pixabay.com

A szabadtéri tüzek jellemzően tavasszal és nyáron jelentenek komoly veszélyt az emberekre és a környezetre.

Solymáron van környezetbarátabb megoldás is az égetésnél, hiszen lehet komposztálni, amit az önkormányzat is támogat. Évente kétszer komposztálási programot hirdet, melynek keretében a Solymár közigazgatási területén keletkezett növényi hulladékot elszállíttatja díjmentesen. Ha mégis elkerülhetetlen az égetés, akkor azt csak a szombati napokon lehet megtenni, 07 és 13 óra között. Ne égessünk semmiképp, ha szeles, esős az idő, és ha általános tűzgyújtási tilalom van érvényben.

A szabadtéri tűzgyújtás és a tűzmegelőzés alapvető szabályai:
– Belterületen a kerti zöldhulladék elégetése alapvetően tilos az ország területén, de a helyi önkormányzat rendeletben engedélyezheti azt bizonyos keretek között. Amennyiben nincs ilyen rendelete az önkormányzatnak, abban az esetben nem szabad avart és kerti hulladékot égetni;
– Az egyéb hulladékok égetése tilos, és a veszélyes égéstermékek miatt mérgezést, valamint környezetkárosítást okozhat
– Külterületen csak előzetes engedély alapján végezhető irányított égetés, az engedélyt Érd Katasztrófavédelmi Kirendeltség adja ki. Az engedélyt legalább 10 nappal előre meg kell kérni 3.000,- Ft illeték megfizetése mellett. Meg kell jelölni a tervezett égetés helyszínét, napját és időpontját.
– A szabályok megszegése esetén akár súlyos pénzbírság is kiszabható (külterületen min. 50.000 Ft, szabadtéri égetés során min. 20.000 Ft, belterületen nem az önkormányzat által meghatározott időpontban történő égetés esetén min. 10.000 Ft a bírság; de a kiszabott bírság összege akár 1.000.000 Ft is lehet).

Kerti grillsütő használata, szalonnasütés, bográcsozás szabályai:
• a szabadban meggyújtott tüzet soha ne hagyjuk felügyelet nélkül;
• a tűz környezetében ne legyen más éghető anyag, amin az továbbterjedhet;
• gondoskodni kell a megfelelő, tűz oltására alkalmas anyag, eszköz készenlétben tartásáról, pl. víz, homok;
• soha ne rakjunk egyszerre túl sok éghető anyagot a tűzre, és csak akkora tüzet gyújtsunk, amekkorát folyamatosan felügyeletünk alatt tudunk tartani;
• a tevékenység befejezését követően a tüzet gondosan el kell oltani, meg kell győződni arról, hogy elaludt;
• baj esetén, vagy ha tüzet észlelünk a szabadban, hívjuk a 105-ös, vagy a 112-es segély-hívó számot!

Az esetleges kellemetlenségek elkerülése érdekében kérjük, a tervezett égetés előtt tájékozódjanak Érd Katasztrófavédelmi Kirendeltségnél (2030 Érd, Fehérvári út 79/a.; tel.: (36-23) 524-570; e-mail: erd.kk@katved.gov.hu), vagy a helyi önkormányzatnál.

Palkovics Mária, solymáronline