Magyar Everest Expedíció 2017

2701

Suhajda Szilárd és Klein Dávid részvételével március 28-án indul a Magyar Everest Expedíció 2017, melynek célja a Föld legmagasabb csúcsának (8848 méter) oxigénpalack nélküli elérése, elsőként a magyar expedíciós hegymászás történetében.

A Föld legmagasabb pontján még nem állt magyar hegymászó oxigénpalack nélkül, ezért a tavasszal induló expedíció különlegessége, hogy Klein Dávid és Suhajda Szilárd lehetnek az első magyar hegymászók, akik mesterséges oxigén használata nélkül érhetik el a Mount Everest csúcsát.

Az úgynevezett „tiszta”, azaz palack nélküli hegymászás óriási kihívás és kiemelkedő teljesítmény a sportolók számára: napjainkig a csúcsot hozzávetőleg hétezren érték el, amely mászásokból a 2,8 százaléka zajlott palack nélkül. A magyar hegymászó-történelemben egyedülálló sportteljesítmény elérését a tervek szerint két hónapos expedíciós idő előzi meg.
Az expedíció további érdekessége, hogy a „trekking túrának” nevezett szakaszán – melyet Katmandu és az Everest alaptábor között tesznek meg – több hazai híresség is elkíséri majd Klein Dávidot és Suhajda Szilárdot. A csatlakozó trekking túrázók célja, hogy 2840 méterről indulva több napon keresztül gyalogolva az alaptáborig – 5344 méterig – felhívják a figyelmet a természet szeretetére, nagyságára.

„Viharos a kapcsolatom a Mount Everesttel. 2014-ben 150 méter hiányzott a csúcsig, ezért a következő hónapokban szeretném a csúcsra jutás esélyét maximalizálni, a legfontosabb feladatom, hogy fizikailag és mentálisan is alaposan felkészüljek” – tette hozzá Klein Dávid.

Kleind Dávid hegymászótársa Suhajda Szilárd, akivel 4-5 éve ismerik egymást, első közös expedíciójuk az idei K2 volt, kapcsolatuk innentől vált igazán szorossá.
„A hegymászás számomra az önmegvalósítás csodálatos lehetősége. Mindazon csoda által, ami a szemed elé tárul, minden nehéz lélegzet, minden újabb lépés közelebb visz saját magad teljesebb megismeréséhez. Nem csak az ismeretlen és a világ felfedezését jelenti odafent lenni: önmagad megismerését is” – mondta Suhajda Szilárd.

balról jobbra: Suhajda Szilárd Hegymászó, Németh Ottó (Henkel Beauty Care General Manager), Stefano Favaro (Magyar Everest Expedíció 2017 - Manager) és Klein Dávid Hegymászó Fotó: Besenyei Gergely
balról jobbra: Suhajda Szilárd Hegymászó, Németh Ottó (Henkel Beauty Care General Manager), Stefano Favaro (Magyar Everest Expedíció 2017 – menedzser) és Klein Dávid hegymászó
Fotó: Besenyei Gergely

Az Mount Everest megmászásának menedzsere Stefano Favaro a sikeres üzletember, aki 2007-ben már adott egy világbajnokot Magyarországnak Talmácsi Gábor személyében.