Ha október 8., akkor ismét papírgyűjtés!

41079

Dali Emese Katalin, az iskola alsós igazgató-helyettesének írását adjuk most közre.

„Iskolánkban kiemelten dolgozunk azon, hogy tanulóinkból környezettudatos felnőttek váljanak. Fontos, hogy a fiatalok kellő ökológiai érzékenységgel rendelkezzenek, küzdjenek is a környezetükért. Törekszünk rá, hogy kialakuljanak olyan viselkedésformák, amelyek pozitív hatással vannak a környezetre, hiszen a kis erőfeszítések is megváltoztatják a világot: a műanyag és a papír használat kerülése, a vízfogyasztás csökkentése, a felesleges világítás lekapcsolása mind egy-egy lépés ezen az úton. Az iskolai papírgyűjtés célja is ehhez kapcsolódik.
Solymáron 2002 óta van papírgyűjtés. Azóta évente kétszer szombati napon, tavasszal és ősszel szervezzük ezt az akciót tanulóink és a szülők bevonásával. A befolyt összeg az osztályközösségeket gyarapítja. Alkalmanként 15-20 tonna papírt sikerül összegyűjteni, ami jelentős hozzájárulás az osztályprogramokhoz. Lelkes szülők év közben felkutatnak minden lehetőséget, pincében, garázsban gyűjtik a papírt, így segítve az osztályokat. Pár számszerű adat az elmúlt évekből: – 2008. ősz: 18787 kg; – 2010. tavasz: 24198 kg; – 2010. ősz: 25743 kg; – 2011. tavasz: 25573 kg; – 2011. ősz: 27852 kg.
Az iskola pedagógusai kiemelten fontosnak tartják, hogy tanulóik minél korábban megtanulják a hulladék ésszerű kezelését, és ezáltal talán a felnőttek is okosabban bánjanak a hulladékkal. Célunk nem csak a gyerekek nevelése, hanem rajtuk keresztül a felnőtt társadalomé is. Nemcsak a papírgyűjtésekkel próbálunk meg erre nevelni, hanem az iskola folyosóján elhelyezett szelektív kukákkal is a mindennapokban. Sokszor készítünk technika és rajz órákon is hulladékból szép munkákat, próbálunk minél több mindent újrahasznosítani. Idén a Duparec KFT és a SCH-Ózon KFT oklevéllel is jutalmazta iskolánkat, amiért 2016 tavaszán a szorgalmas munka eredményeként több mint 10 tonna papírt gyűjtött össze. Bízunk benne, hogy a jövőben is hasonló sikernek örvend majd papírgyűjtési akciónk. A kihelyezett konténerekbe mérlegelés után kerül be a papírhulladék. Megértésüket köszönjük! Várjuk a szülőket, gyermekeket és Solymáron lakókat a papírgyűjtésen 2016. október 8-án 8 és 13 óra között a kisiskolában!”

papirgyujtes-1