Programok a művelődési ház udvarán

2553

 Szeptember 9–12-ig, (péntek–hétfő) 12–20 óráig 

Vissza a középkorba – kiállítás a nyugdíjas klubban

IMG_20160520_092701Időutazásra invitáljuk a látogatókat, ahol a fő attrakció egy holografikus installáció – melynek segítségével körbenézhetünk a Szarkavár korabeli falai között –, valamint két élethű, térbeli makett Solymár két legfontosabb műemlékéről, a várról és a templomról. A múltidézést eredeti régészeti leletek és olyan fotórészletek segítik, melyek ritkán látott dolgokat hoznak testközelbe. Gyerekeknek és gyermeki kíváncsisággal rendelkező felnőtteknek kínálunk igazi látványosságot.

 Szeptember 9., péntek 20–01 óráig 

Redbreast Wilson & Juke Joint Revival koncert

redbreastViseltes kamionos sapka, ölbe tett gitár, réz slide-gyűrű a bal kéz kisujján – mindez hozzátartozik Wilsonhoz, aki olyan könnyedséggel uralja a színpadot, akárcsak a Mississippi Delta legendás zenészei. Sam 2015 nyara óta koncertezik a Juke Joint Revivallel (Nagy Marek –basszus, Danny Bain – dob). A trió karácsonykor megjelent bemutatkozó kislemezén öt szám kapott helyet, amelyek egyrészt hűek Hill Country zenei hagyományaihoz, másrészt viszont modern hangzásvilágba átültetve teszik azt 21. századivá.

Fran Palermo koncert

FRAN PALERMO SAJTOFOTO 2016 NYÁRA Fran Palermo zenéje, olyan, mint egy színes kaleidoszkóp: folyamatosan formálódik, változik, mégis minden elemében egy izgalmas és látványos kerek egésszé válik. Vagabond Rock & Rollként címkézett stílusukat egyszer indie, sivatagi rock, folk vagy éppen mediterrán hangulatok inspirálják, melyekben leginkább a gitár, a dobok, a fúvós hangszerek és a billentyű dominál. Koncertjeik igazi táncolós, önfeledt pillanatok füzéréből állnak, megőrizve azt a közvetlenséget, ami a kezdeti utcazenélésből maradt meg.

PÉTERFY BORI & LOVE BAND koncert

PeterfyBoriPéterfy Bori színésznő és énekesnő 2007-ben kezdett szólókarrierbe, s a bemutatkozó anyag egy éven belül aranylemez lett, ahogy a következő években megjelent további két lemez is. A négy év szünet után, idén áprilisban megjelent új nagylemeze, a Szédülés, s a rajta szereplő 11 dal a világvégéről, a szakításról, egy légiós harcosról, egy kitalált dizájner-drogról, a tombolásról és az elásott szeretőkről szól. Az A oldalon lendületes popszámok sorakoznak, a B-oldalon pedig a torz mesék dalai.

 Szeptember 10., szombat 14–17 óráig 

KIKAPCSOLÓ – Kud-ART udvar

Könnyed programok „nem” csak fiataloknak! Óriás buborékeregetés, diótörő, dínó-szabadítás a jég fogságából, jelvénygyár (megcsinálhatod a saját Solymár – 750 kitűződet), készíthetsz magadnak különböző ékszereket újrahasznosított anyagokból.

 15 óra   A tánc az örök – néptáncműsor

Tanzgruppe WüstenrotHDA wüstenrotból érkező „Schwäbischer Albverein“ néptánccsoport 1955-ben alakult. Jelenlegi formájában 8 táncosnőből és 7 táncosból áll, kiknek életkora 50 és 65 év között mozog. Szakmai vezetőjük Uwe Holland. Repertoárjukban a vidékükre jellemző táncokon túl, más német nyelvű országok táncai, valamint amerikai táncok is megtalálhatók. A műsorban természetesen fellépnek a solymári csoportok is, így a Bunte Bände és a Hétlépés tánccsoport, a Herbstrosen tánccsoport, az általános iskola csoportja és a Cédrus Táncegyüttes is.

 17 óra   Örömzene korhatár nélkül – Rakoncások zenekar

Rakoncasok1A három éve, Solymáron alapított gyerekzenekar tagjai kortól és zenei előképzettségtől függetlenül lubickolnak a muzsika világában. A zenekari munka fegyelmének játékos elsajátítása, a hangos, szívből jövő éneklés öröme mára mindennapi részévé vált életüknek. A Rakoncások gyermekzenekar és a Túl a vízen felnőttkórus közös produkciója jelképezi a generációk összetartásának fontosságát, közösségi alkotó és megtartó erejét, ami egy olyan alapérték, amire Solymár már 750 éve sikeresen épít.

 18 óra   Sol y Mar (Nap és tenger) – Pirók Zsófi és FlamenCorazonArte

pirokzs03Pirók Zsófia érdeklődése a táncművészet iránt a solymári művelődési házban kezdődött. A rock&roll, majd a néptánc meghatározó szerepet játszott abban, hogy a táncművész pályát válassza hivatásként. Elhagyta hát Solymár határait és Spanyolországba költözött, ahol felvételt nyert, majd 2013-ban – első külföldiként – diplomázott a Conservatorio Profesional de Danza intézményében, Sevillában.
Édesanyja, Lippai Andrea 2006-ban alapította meg a FlamenCorazonArte Táncszínházat, hogy a flamenco nyelvezetét felhasználva táncszínházi darabokat alkosson. Zsófi 2004-től tagja a színháznak, 2008-tól szólistája és koreográfusa is. 2013-tól már önálló estjeivel turnézik. Idei számos fellépése után, most ismét visszatér Solymárra, a művelődési házba, ahol minden kezdődött, ráadásul a FlamenCorazonArte tanítványaival együtt.

 20 óra  Roy és Ádám Trió – koncert

11RAtrioA Roy és Ádám formáció a Tramps klubzenekar felbomlása után vált ki és az első, „A csapból is én folyok!” CD-jük 1998 májusában jelentet meg. Azóta töretlen a siker! Több, mint 3 000 koncert Magyarországon, Olaszországban, Ausztriában, Szlovákiában, és Amerikában, ahol New Yorkban azon a helyen is zenéltek, ahol Jimi Hendrix és Bob Dylan is kezdte a pályafutását…
A zenekar már indulásakor céljaként kitűzte az élőhangszeres zene népszerűsítését.

 22:30  Firkin zenekar – koncert

Firkin„Évek óta szerettünk volna Solymárra költözni, így vettünk itt egy házat. A felújítás ideje alatt sok jó embert ismertünk meg, segítőkész szomszédainkat, megbízható szakembereket, kedves helyi lakosokat. Úgy érzem, hogy egészséges közösségbe csöppentünk, szeretettel fogadtak eddig mindenhol, ami máris Solymár elkötelezett rajongójává tett feleségemmel együtt.” (Péter János – Firkin)
A Fonogram-díjas zenekar kelta-ír punk féktelenül szerethető műfaját honosította meg Magyarországon.

 Szeptember 11., vasárnap 14–17 óráig 

KIKAPCSOLÓ – Kud-ART udvar

Könnyed programok „nem” csak fiataloknak! Óriás buborékeregetés, diótörő, dínó-szabadítás a jég fogságából, jelvénygyár (megcsinálhatod a saját Solymár – 750 kitűződet), készíthetsz magadnak különböző ékszereket újrahasznosított anyagokból.

 16 óra  Dániel Balázs Boogie Woogie Trió – koncert

daniel_balazs_press_foto_01_jacek_bassaJelenleg az egyetlen magyarországi zenekar, amely tradicionális felállásban játszik boogie woogie-t. Aki már látta és hallotta őket, meggyőződött arról, hogy mindhárman mesterien bánnak hangszerükkel. A technikai tudáshoz remek hangulat, ütős poénok és a játékukat fűszerező színes elemek társulnak. Koncertjeiket nehéz ülve végighallgatni, hiszen a lüktető ritmusokra mindenkinek járni kezd keze-lába, így a közönség gyakran akár a széksorok között is táncra perdül.

 17:30  Gabriel Palatchi Trio – koncert

Gabriel-PalatchiAz argentin zongorista, zeneszerző eklektikus zenéje a latin-jazz, a tangó, a funk, és a közel keleti stílus keveredése. Amellett, hogy a Billboard magazin nagyra tartott zenésze, Gabriel legújabb albumát, a Trivolution-t, a 2015-ös Top 10 egyikekén tartják számon, továbbá szerzői kategóriában is kiérdemelte az arany érmet, s a rajongók díját is. Az együttes tagjai: Gabriel Palatchi (Argentína), zongora és billentyűk, Kerry Galloway (Kanada) hat húros elektronikus basszusgitár, Chema Gonzalez (Mexikó) dobok.

 18:30  Szulák Andrea – koncert

szulakandrea„Szeretek itt élni! Szeretem, hogy az itt lakók vigyázzák ezt a kis ’ékszerdobozt’ itt a Pilishez közel. Szeretem, hogy a hagyományokra, akár nemzeti, akár nemzetiségi, mindig jut kellő figyelem. Szeretem, hogy megtanítják rá a gyermekeinket is. Szeretem, hogy már nem ’gyüttmentként’ tartanak számon, hanem SOLYMÁRInak. Ez rang!” (Szulák Andrea)
Karrierje külföldön indult, ám hazatérve is átütő sikereket ért el. Énekesnőként, színésznőként és televíziós személyiségként is egyaránt népszerű.

 20:30  Lerch István & Malek Andrea – szuperkoncert

lerch_malek„1997-ben költöztem ide, és emlékszem mikor először kinéztem az ablakon hajnalban azt láttam, hogy egy srác kecskét sétáltat pórázon az utcánkban… Akkor tudtam, hogy jó helyen vagyok!”  (Lerch István)
A koncert gerincét Lerch István Erkel-díjas zeneszerző dalai alkotják. A közel két órás zenei utazás az 1977-ben alakult V’Moto-rock időktől indul, majd Lerch  szólólemezei, Charlie-nak írt slágerei, és – nem utolsó sorban az est másik főszereplője – Malek Andrea részére írt dalai hangoznak el.

 Szeptember 12., hétfő 

 18 óra  Sördélután Schaumarer Musikantennel

Schaumarer MusikantenA zenekar 1998. november 19-én tartotta első próbáját Buzás Bálint karnaggyal, aki megnyertei az ügynek az emberi élet egyik legsúlyosabb korszakában – a többségében kamaszkorban – lévő lányokat-fiúkat. Hogy ez mennyire sikerült, arról önmagáért beszél az, hogy a kezdő 10 főből kilencen mai is aktív tagjai az együttesnek.
A zenekar magját képezők később magukkal hozták zenészbarátaikat is, így mára már 34 tagú a solymári fúvószenekar.

<<< vissza