Az Iszlám Államról – Solymáron

1402

Az Iszlám Állam nevű dzsihadista szervezet képessé vált arra, hogy nagyszabású merényleteket hajtson végre Európában, és a párizsi után további hasonló terrorcselekményekre készül a kontinensen – figyelmeztetett tegnap az európai rendőri együttműködési szervezet (Europol) vezetője.

Rob Wainwright ismertette az Europol friss helyzetértékelését, amely szerint a főként Irakban és Szíriában tevékenykedő terrormilícia új harci képességekre tett szert, és az Európai Unió tagállamaiban készül támadásokat merényleteket végrehajtani, különösen Franciaországban.
„Az Iszlám Állam képes és hajlandó is újabb támadásokat végrehajtani Európában” – hangsúlyozta Wainwright. „Természetesen a tagállami hatóságok mindegyike azon dolgozik, hogy ezeket megakadályozza” – adta közre az MTI.

A francia fővárosban tavaly november 13-án, hét helyszínen elkövetett merényleteknek 130 halálos áldozatuk volt. Az október 31-én Egyiptom felett felrobbantott orosz utasszállító repülőgép tragédiájában pedig 224 ember vesztette életét. Mindkét terrortámadást az Iszlám Állam vállalta magára.

A közel-keleti válságról, az Iszlám Állam kialakulásáról és annak veszélyeiről beszélget az érdeklődőkkel Dr. Isaszegi János professzor, nyugalmazott vezérőrnagy, január 29-én, pénteken este 6 órától a művelődési házban, a Történelmi klub ingyenes rendezvényén.

0129-1