Meghívó ünnepi megemlékezésre

200
Ünnepi megemlékezés-október 23.
Az esemény plakátja. Forrás: apaczai.com

Október 23. a szabadság napja. A magyar történelem sorsfordító napja. Az 1956-os forradalom és szabadságharc kezdetének, valamint a köztársaság 1989. október 23-ai kikiáltásának nemzeti emléknapja.

Az évforduló tiszteletére Önkormányzatunk 2024. október 22-én, ünnepi megemlékezést tart 18 órától az Apáczai Csere János Művelődési Házban.

A keddi megemlékezésen Solymár Nagyközség Önkormányzata Dibala-Mátray Mariann képviselő, valamint Ferenczi György és az 1-ső Pesti Rackák közreműködésével, Gérecz Attila – az 1956-ban 27 évesen mártírhalált halt költő – életén, versein keresztül idézi fel az 56-os eseményeket.

Hat évvel ezelőtt zenésítette meg Ferenczi György a 20. századi forradalmi költő, Gérecz Attila verseit. Az 1929-ben született Gérecz Attilát 1950-ben államellenes összeesküvés vádjával tizenöt év fegyházra ítélték. Költészete a váci börtönben bontakozott ki, ahol maguk közé fogadták és írásra bíztatták a börtönkápolna tisztásán össze-összeülő „füveskerti” írók és költők. Az 1956-os forradalom sodrában Gérecz kiszabadult, és részt vett az utcai harcokban, míg november 7-én életét nem vesztette.

Az eseményen Balogh Istvánné konferál.

Jöjjön el Ön is, és emlékezzünk együtt ’56 Hőseire!

SolymárOnline