A Szűz Mária Szent Neve Templom idei név búcsúja

326
Búcsú a Szűz Mária Szent Neve Templomban
Fotó: Oláh Kati (záró szentmise, Solymári férfikórus 55. évforduló )

,,Anyja vagyok a szép szeretetnek, az istenfélelemnek, megismerésnek és a szent reménynek. “
Lelki, szellemi töltődéssel, nagy sikerrel telt a solymári Szűz Mária Szent Neve templom név búcsúja. 2024. szeptember 12-én volt a napja, melyet még vasárnap estig ünnepeltünk szentmisékkel, és kulturális programokkal. Útmutatásul, hogy a lényeg el ne vesszék mindeközben, egy a búcsú fogalmát körüljáró kis füzetet állított össze Szemere János plébános atya, melyet a templomba látogatók magukkal vihettek.

A Szokolay Bálint Nőikar gregorián énekekkel kísérte ünnepi szentmise után, Krisztus a jövőnk címmel, Ferenc pápa magyarországi látogatásairól szóló kerekasztal beszélgetéssel nyitott a programsorozat, melyre sokan ellátogattak. Vendégek voltak: Dr. Tóth Tamás, a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia (MKPK) titkára, Sümeghy Kata, az MKPK titkársága sajtóosztályának munkatársa, Kuzmányi István, a Magyar Kurír igazgató-főszerkesztője és Zolnay Eszter, az MKPK titkársága protokolliroda vezetője. Erről az eseményéről részletesen beszámolt a Magyar Kurír is.

Második nap, 13-a kicsit viszontagságosabb volt, az esőzések miatt a templomban került bemutatásra a Fatimai kápolnánál tervezett szentmise, a gitáros kórus kíséretével. Sajnos a hagyományos gyalogos zarándoklat így elmaradt. Szombaton a szentmise után, Rostetter Szilveszter orgonaművész estjét hallgathatta meg, az újra csak nagyszámban megjelent, solymári közönség. A művész hat zeneművet adott elő, és Charles Gounod Ave Mariájával, (Bach C-dúr preludiumára), szép áhítatot teremtett. A vasárnap délután újabb zenei produkciókkal telt, kezdődött a Gulyás vonósnégyes Ars Sacra fesztivál keretein belül meghirdetett estjével, s ígéretüket be is váltották a hallgatóság nagy örömére, miszerint ,,a Gulyás kvartett idén is felejthetetlen hangversenyt ad a gyönyörű akusztikájú Solymári Szűz Mária neve templomban, immáron 5. alkalommal”! A művészek a vastapsot egy ráadás darabbal hálálták meg, elmondásuk szerint nagyon jól érezték magukat, megérintette őket a közönség szeretete, és tervezik, hogy adventben újra eljönnek közénk.
Az esti szentmisén, mely a templom-búcsú záró eseménye volt, Szemere János plébános atya köszöntötte az 55 éve működő Solymári férfikórust, akik megalakulásuk jubileumának alkalmából az ünnepi szentmise kíséretét adták.

Visszatekintve, csak jó érzéssel gondolhatunk az eseményre, megköszönve minden fáradalmat, törődést, segítséget a tervezőknek, szervezőknek, lebonyolítóknak, s a résztvevőknek a részvételt! Az eső is inkább Szűz Mária örömkönnyeit jelenthette, jelenlétét érezhette minden idelátogató, remélve, hogy a kért búcsút is elnyerték!
Solymár szép Csillaga, könyörögj érettünk!

Solymár, 2024.09.22.

Oláh Katalin – Solymári Katolikus Templom