Az aradi vértanúkra emlékezve a tinnyei szoborparkba látogatott az iskola

750

A Solymári Hunyadi Mátyás Német Nemzetiségi Általános Iskola egész felső tagozata Tinnyére kirándult október 4-én. Az aradi mártírokra a homokszoborparkban emlékezett a több mint kétszáz tanuló. A kirándulást Pokrócz Enikő tanárnő szervezte, a gyerekek utazását az önkormányzat támogatta.

Az iskola beszámolója a megemlékezésről:

A Kossuthnak és családjának négy évig otthont adó településen csodálatos homokszobrokat találunk, melyek a magyar költők és az 1848-49-es magyar szabadságharc hőseinek emléke előtt tisztelegnek. A szobrok Monostori Ferenc alkotásai.

A kiállítás még november 1-ig látogatható, ’48-as Szabadság Kert címmel.

“Iskolánk (a Solymári Hunyadi Mátyás Német Nemzetiségi Általános Iskola) az idén az aradi vértanúk halálának 170. évfordulója alkalmából egy különleges rendezvénnyel készült, hogy méltóképpen megemlékezzen az 1849. október 6-án mártírhalált halt hősökről. Megemlékező sétánkat Petőfi portréjánál kezdtük, hiszen a „márciusi ifjak” nélkül soha nem tört volna ki a forradalom. Tovább haladva megtekintettük a két politikus óriás – Széchenyi István és Kossuth Lajos portréját, gróf Batthyány Lajos szobrát, aki az első felelős magyar kormány miniszterelnöke volt. A szoborparkban utunk utolsó előtti állomása a fiatalon, mindössze 30. életévében elhunyt osztrák hercegi családból származó Leiningen-Westerburg Károly portréja. Utolsó portréként a sokáig méltatlanul árulónak tartott Görgei Artúr tábornok lovasszobrát tekintettük meg. Végül elérkeztünk a hatalmas domborműhöz, mely a hetényi ütközetet ábrázolja. A mozgalmas lovascsatát ábrázoló szoborcsoport nagyszerűen ábrázolja a reménytelen küzdelmet a hazáért, a becsületért, a túlélésért. Végül tisztelegtünk a szabadságharc hősei előtt egy-egy gyertya meggyújtásával az Aradi 13 és a hazánkért mártírhalált halt további hősök neveit felolvasva, majd zárásként elénekeltük Juhász Ferenc Himnusz című versét.”

Október 12-én 10 órától Pokrócz Enikő tévéfelvétellel egybekötött tárlatvezetést tart a tinnyei szoborparknál. Minden kedves érdeklődőt szeretettel várnak a szervezők: Geck Zsuzsanna és az NKA.

Fotó: Pavlik Bettina