Hova tegyem a felesleges ruhát?

7634
Fotó: Olasz-Hartyányi Nikoletta

A ruhagyártás kész ökológiai katasztrófa…

Sokaknak okozhat fejtörést, hogy feleslegessé vált ruhát, cipőt hova is tegye. Igyekszünk néhány hasznos információval szolgálni szemét-kisokosunk rendhagyó részében.

Szemét-kisokos 4. rész

A háztartásban keletkező hulladékok közül többet is lehet szelektíven gyűjteni, azaz nem lazán a mosogató alatti kukába hajítani, hanem külön gyűjteni és a megfelelő helyen elhelyezni. De a ruha nem is lenne szemét, kivéve ha már olyan állapotba kerül, hogy azt semmilyen módon nem tudjuk hasznosítani.

Már pedig a kidobott textil – talán nem is gondolnánk, de – jelentősen terheli, szennyezi a környezetet. A ruhagyártás kész ökológiai katasztrófa: az előállítás masszív szén-dioxid kibocsátással, vízpazarlással és vegyszeres szennyezéssel jár, az elhasznált darabok pedig a bolygón felhalmozódó szemét mennyiségét növelik.

Tehát, ne dobjuk ki! Egyrészt azért, mert van olyan darab, ami jól jöhet még valakinek, másrészt, mert ha mégsem, akkor is újrahasznosítható. Nézzük a lehetőségeket!

Ruhagyűjtő konténer

Magyarországon több mint 1000 db magán- és közterületre kihelyezett használt ruhagyűjtő konténer található. Ilyen van az Auchan áruház mögötti hulladékszigeten is. Innen a ruhák egy része karitatív szervezetekhez kerül, de van, amit más módon hasznosítanak.

Magyarországon évente kb. 30-40 ezer tonna használt ruha feldolgozása történik meg. Ennek válogatás után kb. 60-70 százalékát ismét ruhaként vagy lakástextilként használják fel. További 15-20 százalékából geotextil, kárpitos anyagok, paplan illetve párnatöltetek, vatta vagy ruházati anyagok, bélések, szűrők, géprongyok, szigetelő anyagok vagy zsinórok, kanócok, sodort szálak készülnek. A maradék 6-8 százalék energetikai hasznosításra kerül cementgyári erőműben, és csupán 1%, ami valóban hulladékként végzi.

Tehát, ha ilyen konténerbe tesszük a feleslegessé vált ruhaneműt, a környezetünkért már biztosan tettünk. Ha viszont biztos(abb)ak akarunk abban lenni, hogy az eddig őrizgetett, de kinőtt kedvenc pulcsink még másnak is örömet okozhat, akkor vigyük közvetlenül egy karitatív szervezethez.

Karitatív szervezetek

Solymáron a nyári szabadságolások és átszervezések miatt a karitatív szervezetek egyelőre nem tudnak adományokat fogadni, de várhatóan ősszel újra lesz náluk is leadásra lehetőség.

Ezen kívül érdemes körbenézni az interneten, hiszen több használt ruha és adománygyűjtő oldal és csoport is van, ahol szívesen fogadják ezeket, hogy ne kelljen kidobni és ezzel a környezetet szennyezni.

Folytatjuk!

OHN