Itt a jó idő, irány a kert!

256
Itt a jó idő, irány a kert!
Illusztráció: RUMedia.hu

Na, de mit kezdjünk a kerti munkák során felgyülemlett zöldhulladékkal, ha nincs kedvünk két hétig nézni a házunk előtt a kupacot?

Magyarországon évente fejenként átlagosan négyszáz kilogramm hulladékot termelünk, amelynek harminc százaléka egyébiránt komposztálható lenne. Uniós viszonylatban ezzel a mennyiséggel kevés hulladékot termelő ország vagyunk, de ezzel párhuzamosan az újrahasznosítás és komposztálás tekintetében is az uniós átlag alatt teljesítünk.

Ez az alacsony teljesítmény egyrészt azért szomorú, mert a házhoz menő szolgáltatás keretében elszállított zöldhulladék is valahol komposztként végzi, -melyet egyébként nagyüzemben jópénzért majd értékesítenek- másrészt pedig a saját magunk által végzett komposztáláshoz nem kell sem nagy anyagi ráfordítás, sem pedig magas iskolázottság, csupán az igényeinkhez igazodó komposzt-ládát kell elkészítenünk vagy megvásárolnunk.

Hogyan nézzen ki a művelet?

Legalulra teszünk néhány gallyat, a levegő bejutása végett. A zöld-és a barna hulladékot érdemes rétegelve egymásra rakni, szükség esetén minimálisan locsolni, hetente átforgatni, hogy az egymásra halmozott rétegek összekeveredhessenek, és homogén, azaz egyenletes és egyforma komposzt jöjjön létre. A forgatással nem csak homogén szerkezetet kapunk, hanem a felszabaduló hő, a felszabaduló oxigén a szagok keletkezését is minimalizálhatja. A zöld hulladékot- azaz a nitrogént, egyharmad arányban, a barna hulladékot -azaz a szenet pedig kétharmad arányban kell gyűjtenünk az optimális komposzt eléréséhez. Idő tekintetében valódi érett és hasznos komposzt egy év alatt termelődik.

Sokunk számára új információ lehet, hogy a korábbi szolgáltató, a Depónia Hulladékkezelő és Településtisztasági Nonprofit Kft. helyett településünkön immár hulladékszállítási feladatokkal a Collect Viridis Kft. foglalkozik.

A zöldhulladék gyűjtés szabályai azonban mit sem változtak, továbbra is az érvényes zöldhulladék matricával ellátott zsákban (110 l űrtartalmú) elhelyezett, illetve matricázott és kötegelt (max. 70 cm hosszú, 50 cm átmérőjű) zöldhulladék kerül elszállításra. A Szolgáltató az alábbi elérhetőségeken érhető el felmerülő kérdések vagy esetleges panaszok esetén:
Honlap: https://collectviridis.hu/
Telefon: 06 22/407-416
E-mail: pilis@deponia.hu

Lássuk idén mikor lehet várni a Szolgáltató embereit?

2024. október 30-án, november 13-án, november 27-én a szokásos szerdai napokon, és a sokak által várt ingyenes zöldhulladékszállítás, melyet az idei évben december 7-én, szombaton végeznek el.

SolymárOnline