Solymári e-rolleresek figyelem!

916
Solymári e-rolleresek figyelem!
Illusztráció: RUMedia.hu

A jogalkotó megelégelte, hogy az egyre nagyobb népszerűségnek örvendő, és így mára a közlekedésben is meghatározó szerepet betöltő alternatív közlekedési eszközök, mint pl. az elektromos rollerek nem kell kötelező gépjármű-felelősségbiztosítással rendelkezzenek.

Felismerve tehát a szabályozás szükségességét, a kötelező gépjármű-felelősségbiztosításról szóló 2009.évi LXII.törvényében megalkotta az Egyéb gépjárművek gépjármű-kategóriáját, és előírta a biztosítók számára, hogy ezen új kategória számára hirdessék és tegyék közzé a díjtarifájukat, amelyek 2024. július 16. napjától alkalmazandóak. A mai naptól tehát határozott tartamú biztosítási szerződés köthető rájuk, mely a tartam lejártát követő újabb tartamra – az annak kezdőnapján alkalmazandó díjtarifa szerinti díjjal – a felek erre irányuló megállapodása alapján meghosszabbítható. Ellentétben az állandó forgalmi engedélyre kötelezett gépjárművekkel, melyek esetében a biztosítási szerződés határozatlan tartamú.

2024. május 17-től immáron gépjármű minden olyan, szárazföldön, de nem sínen közlekedő, kizárólag mechanikus (tehát nem emberi vagy állati) erővel működtetett, hatósági nyilvántartásba vett vagy hatósági nyilvántartásba nem vett jármű, amelynek legnagyobb tervezési sebessége meghaladja a 25 km/h-t, vagy legnagyobb sajáttömege meghaladja a 25 kg-t és legnagyobb tervezési sebessége a 14 km/h-t. A kizárólag mozgáskorlátozott személyek általi használatra szánt kerekesszékes járművek, az elektromos rásegítéssel működő (pedelec) kerékpárok, valamint a mozgáskorlátozott személy által vezetett e-moped járművek ugyanakkor továbbra sem minősülnek gépjárműnek a jogszabály értelmezésében.

Laikusként azt gondolhatnánk, hogy fából vaskarika, az új gépjármű kategóriának nincs is üzembentartója, és nincs is lajstromozva semmilyen hivatalos nyilvántartásban, akkor vajon kit kötelez a biztosítás megkötésére a jogszabálymódosítás?

Az üzemben tartó -akit a mindenkori gépjárműhasználat során okozott károk fedezetére a biztosítási kötelezettség terhel- az ilyen típusú gépjárművek esetén a gépjármű tulajdonosa vagy használója.

Forgalmi engedély és hatósági nyilvántartás nélkül is a gyorsabb, vagy nehezebb típusú e-rollerek tulajdonosai vagy használói a mai naptól érvényes gépjármű-felelősségbiztosítással kell, hogy rendelkezzenek az új szabályok értelmében, még Solymár közútjain közlekedve is.

SolymárOnline