A Szolgáltató figyelemfelhívása felelős ivóvíz-felhasználásra

400
A Szolgáltató figyelemfelhívása felelős ivóvíz-felhasználásra
Illusztráció: RUMedia.hu

A Nemzeti Népegészségügyi és Gyógyszerészeti Központ és a BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság közös közleménye szerint az Országos Tisztifőorvos a HungaroMet Magyar Meteorológiai Szolgáltató Nonprofit Zrt. előrejelzése alapján legmagasabb, harmadfokú hőségriasztást rendelt el az ország egész területére 2024. július 7-én (vasárnap) 00 órától 2024. július 12-én (péntek) 24 óráig. 

A HungaroMet Magyar Meteorológiai Szolgáltató Nonprofit Zrt. előrejelzése szerint a DMRV Zrt. szolgáltatási területén különösen Pest vármegye térségében számottevő csapadék érkezésére továbbra sem kell számítani. 

Jelenleg a DMRV. minden vízellátó rendszere üzemszerűen működik, szolgáltatási területünkön sehol sem alakult ki vízhiány. A Szolgáltató minden személyi és technikai eszközét maximális kapacitással működteti a folyamatos ivóvízellátás biztosítása érdekében, azonban a jelenlegi száraz, aszályos időszakban a vízfogyasztás a hőmérséklet emelkedésével hirtelen, ugrásszerűen növekedhet. 

Tekintettel arra, hogy a Szolgáltató üzemeltetési tapasztalatai szerint a több hétig tartó száraz, aszályos időszakban a vízfogyasztás a hőmérséklet emelkedésével hirtelen, ugrásszerűen növekedhet, a DMRV felhívja szíves figyelmüket, hogy településükön a megnövekedett fogyasztási igények a vízellátó rendszer fokozott igénybe vételét okozzák. A fogyasztási igények további emelkedése, illetve esetlegesen előforduló műszaki meghibásodás esetén a rendszerben kritikus üzemállapot jelentkezhet, amely következtében lokálisan nyomásesés vagy átmeneti vízhiány alakulhat ki. 

Fentiekre tekintettel, a szükségszerű vízkorlátozás és vízhiány kialakulásának megelőzése céljából – azaz annak érdekében, hogy minden felhasználó ivóvízhez juthasson -, a Szolgáltató kéri a lakosság együttműködését az alábbiak szerint:

-Törekedjenek az ivóvíz takarékos felhasználására: korlátozzák az ivóvíz más irányú felhasználását (pl.: medencetöltés, autómosás)!
-Csökkentsék a növényzet locsolására használt vízmennyiséget, illetve a locsolás gyakoriságát!
-Mellőzzék az ivóvízzel történő pormentesítést – utak, járdák locsolását!

A Szolgáltató kéri továbbá az Önkormányzatok közterületi (pl. tűzcsapokról történő) locsolási célú vízvételezésének minimalizálását!

Az ivóvízfogyasztás további növekedése esetén, a folyamatos ivóvíz-szolgáltatás minden felhasználó számára történő biztosítása érdekében – a DMRV Zrt az érintett települések estében vízkorlátozás elrendelését lesz kénytelen kezdeményezni. 

Meggyőződésünk, hogy a felhasználókkal történő együttműködés, a felelős ivóvízfelhasználás eredményeként elkerülhető a vízkorlátozások bevezetése, illetve megelőzhető a kiterjedt, nagyobb térséget érintő vízhiány.

A DMRV megköszöni együttműködésüket!

DMRV Zrt./SolymárOnline