Solymár döntött tegnap a képviselő-testület új összetételéről

2679
Választás Solymáron 2024.június 9-én
Választás Solymáron 2024. június 9-én Forrás: RUMedia.hu

Facebook oldalunkon figyelemmel kísérhették a tegnapi önkormányzati választás részvételi adatait, miszerint Solymáron 6058 fő ment el voksolni, -ami 66,37%-a a solymári névjegyzékben szereplőknek- és noha Solymárról rendkívül lassan érkeztek a feldolgozottsági adatok, éjfél után megkérdőjelezhetetlen eredmény született településünkön is.

Solymáron a helyi önkormányzat feladat- és hatásköreit októbertől új képviselő-testület gyakorolja, a solymári képviselő-testületet pedig új polgármester vezeti.

Az összes helyi mandátumból a TESO Egyesület 8, a FIDESZ-KDNP 4 mandátumot szerzett. A polgármesterek versengéséből dr. Zlinszky Péter került ki győztesen, ő kapta ugyanis a legtöbb érvényes szavazatot tegnap.

A polgármester-választás során a jelöltekre leadott szavazatok:

dr. Zlinszy Péter -TESO Egyesület 3289 érvényes szavazattal és 55,41%-os eredménnyel

dr. Szente Kálmán -FIDESZ-KDNP 2325 érvényes szavazattal és 39,17%-os eredménnyel

Murányi Levente -Mi Hazánk 322 érvényes szavazattal és 5,42%-os eredménnyel zárt.

Az egyéni választókerületekben 8 képviselő jutott egyenesen a célba: 6 a TESO Egyesület színeiben, míg 2 képviselő a FIDESZ-KDNP színeiben. Kompenzációs listáról jutott be további 2 FIDESZ-KDNP és 1 TESO Egyesületből indult képviselő.

A következő képviselő-testület tagjai tehát ősztől az elkövetkezendő 4,5 évre:

Polgármester dr. Zlinszky Péter (TESO Egyesület)

Solymár 01. Ugrai András (TESO Egyesület)

Solymár 02. dr. Zlinszky Péter (TESO Egyesület)

Solymár 03. Dobrovkáné Dér Borbála Mária (FIDESZ-KDNP)

Solymár 04. Dibala-Mátray Mariann (TESO Egyesület)

Solymár 05. Gulyás István (FIDESZ-KDNP)

Solymár 06. Mihályi Adrienn (TESO Egyesület)

Solymár 07. Gáspárik Balázs (TESO Egyesület)

Solymár 08. Zakarné Varjas Kata (TESO Egyesület)

dr. Szente Kálmán (FIDESZ-KDNP)

Cser Angéla (FIDESZ-KDNP)

Biener Hajnalka (TESO Egyesület)

A vármegyei önkormányzati képviselőket a választópolgárok vármegyei listán választják. A vármegyei listák a leadott szavazatok arányában jutnak mandátumhoz. A listáról a jelöltek a listán elfoglalt helyük szerinti sorrendjében kapnak mandátumot. Pest vármegyében a solymáriak 4 listára szavaztak, a FIDESZ-KDNP 21, a Momentum 10, a DK 7, a Mi Hazánk 8 mandátumot nyert.

A települési nemzetiségi önkormányzati képviselők választásán a település egy választókerületet alkot. Solymáron a települési nemzetiségi önkormányzat tagjainak száma 5 fő. A választás során egy választópolgár minimum 1, maximum 5 jelöltre szavazhat. A települési német nemzetiségi önkormányzat tagjai a legtöbb érvényes szavazatot kapó Hőnig Éva 82,89%, Dalos Ádám 82,65%, Kamuti Laura 77,83%, Magyarné Pénzes Andrea 75,18% és Fézler Viktória 72,05%-os támogatottság mellett.

Solymáron az Európai parlamenti listákra leadott érvényes szavazatok a következőképpen alakultak:
FIDESZ-KDNP 2540, TISZA 1939, MKKP 370, MSZP-DK-Párbeszéd-ZÖLDEK 337, Momentum 337, Mi Hazánk 333, LMP-Zöldek 55, 2RK Párt 53, MMN 25, MEMO 20, Jobbik 13 érvényes szavazatot nyert.

Gratulálunk a győzteseknek, és eredményes, jó munkát kívánunk a megválasztott helyi testületnek.

SolymárOnline