Döntsön adója 1%-áról

167
Döntsön adója 1%-áról
Kép forrása: internet

Mostanra minden érintett megkapta SZJA tervezetét a NAV-tól, és ezzel együtt a lehetőséget is, hogy május 21-ig az összevont adóalap után befizetett személyi jövedelemadójának 1 százalékát felajánlja egy regisztrált civilszervezetnek, további 1 százalékát pedig egy technikai számos vallási közösségnek vagy idén először, a kiemelt költségvetési előirányzatnak, ami ebben az évben a Nemzeti Tehetség Program.

Az szja 1+1%-áról – függetlenül az szja-bevallás módjától – a bevallással együtt vagy külön is lehet rendelkezni.

A 2024. május 21-ei határidő azonban jogvesztő. Ez azt jelenti, hogy ha valaki május 21. után rendelkezik befizetett személyi jövedelemadója 1+1%-áról, a rendelkezése immár érvénytelen, és a késedelem igazolási kérelemmel sem menthető ki.

2024. január 1-jétől nem vehető figyelembe a technikai számra tett, formailag megfelelő nyilatkozat akkor sem, ha a magánszemély az adóévet követő év május 20-áig – a 2024-es rendelkezési évben 2024. május 21-ig – nem nyújtott be személyijövedelemadó-bevallást vagy a benyújtott bevallása alapján nem keletkezett adóköteles, összevonás alá eső jövedelme.

Idei újdonság továbbá, hogy a rendelkező a NAV honlapján azt is megtekintheti, hogy az idén megjelölt kedvezményezett részesült-e a felajánlott összegből. Ha elektronikus tárhelye is van, a NAV elektronikusan is tájékoztatja a felajánlott összeg kiutalásáról.

A nyilatkozat legegyszerűbb elektronikusan nyújtható be online kitöltve.

A felajánlására jogosult, kedvezményezett civilszervezetek listája itt érhető el.

 A felajánlására jogosult vallási közösségek listája és a kiemelt előirányzat pedig itt.

SolymárOnline