Március 15-ei megemlékezés

921
március 15
Ünnepi megemlékezés Solymáron

Március 15. a modern parlamentáris Magyarország megszületésének napja, az 1848-49-es forradalom és szabadságharc kezdete, amelynek célja a Habsburg-uralom megszüntetése, a függetlenség és az alkotmányos berendezkedés kivívása volt.

Március 15. csak a Trianoni béke után vált hivatalos nemzeti ünneppé, míg az első hivatalos megemlékezésre csupán 1928-ban került sor. 1989-ben volt először munkaszüneti nap, és végezetül hivatalos nemzeti ünnep csak a rendszerváltás után, 1991-ben lett.

Mára egyben a magyar sajtó napja is, annak emlékére, hogy 1848-ban ezen a napon nyomtatták cenzúrázatlanul a magyar sajtó első szabad termékeit: a Nemzeti dalt és a Tizenkét pontot.

A nemzeti és az egyetemes emberi szabadság ünnepéről országszerte megemlékezést tartanak idén is, településünkön, Solymár Nagyközség Önkormányzata 2024.03.14. napján 18 órától tartja saját szervezésű ünnepségét a Művelődési Házban.

A hagyományokhoz híven az ünnepségen kerül átadásra a Solymár Kiváló Tanulója, a Solymár Kiváló Diáksportolója és az Ifjúsági Közösségi Munkáért díj, valamint a Szegedi Gyermekszínház által alapított Babicsek Bernát Ifjúsági Díj.

Az ünnepséget követően Tímár Sára és zenekara lép fel megzenésített Petőfi versekkel.

SolymárOnline