Február elsejétől élesedik Solymáron is az új ügyeleti rendszer

1016
Új ügyeleti rendszer
Illusztráció: RUMedia.hu

Az új ügyeleti rendszerben a szolgáltatók helyett a Mentőszolgálat és a háziorvosok együttesen fogják az ügyeletet ellátni.

Központi ügyeleti szám: 1830
Akut életveszély esetén: 112

18 településen lesz ügyelet, ezen belül is 12 helyen ügyeleti központ, ahonnan autóval is ki tudnak vonulni házhoz, 6 helyen pedig csak ügyeleti pont, ahol a rendelőben tudnak segíteni.

Három helyen lesz dedikált gyermek ügyelet, ezeket a táblázatban sárgával jelölve láthatják (a területileg ügyeletes kórházba is lehet vinni a gyermeket), de minden helyszínen tudják őket fogadni szükség esetén.

Ez természetesen a felnőttekre is igaz, ha éppen rosszul valaki, bármelyik ügyeleti helyre bemehet segítséget kérni, mint ahogy egy nyaralás során is helyben kérünk segítséget, nem utazunk haza emiatt.

Az ügyeleti ellátás Pest vármegye valamennyi településén, mindenki számára biztosított lesz, hiszen szükség esetén ügyeleti autót küldenek a beteghez akár gyermek, akár felnőtt az illető, és az ellátást a lakásán kapja meg.

A háziorvosi ügyelet továbbra is a háziorvosi rendelőben lesz, a sürgősségi ügyeleti ellátás pedig az ügyeleti központokban, pontokon. Ezt a két pillért fogja kiegészíteni a telefonos szakorvosi segítségnyújtás is, mert sokszor az is elegendő.

Mit tegyen tehát az a beteg aki rosszul van és már nincsen háziorvosi rendelés?

  • Ha nincs vészhelyzet és enyhe az eset a koordinátor megítélése szerint, akkor kapcsol egy szakorvost, aki telefonos segítséget fog nyújtani
  • Ha úgy gondolja a koordinátor, hogy ügyeleti ellátásra lesz szükség, akkor vagy javasolják hogy hova menjen be a beteg vagy kiküldenek egy ügyeleti autót a helyszínre.
  • Ha ennél is komolyabbnak ítéli meg a helyzetet, akkor a koordinátor felveszi a kapcsolatot a mentőszolgálattal, akik mentőautót fognak küldenek.

Persze vannak egyértelmű helyzetek amikor érdemes rögtön a mentőket hívni a betegnek vagy hozzátartozójának:

  • ha életveszély, vagy annak gyanúja áll fenn (eszméletlen állapot, bármilyen eredetű súlyos vérzés, stb.);
  • baleset, sérülés, bármilyen eredetű mérgezés esetén;
  • megindult szülés, illetve a fennálló terhesség alatt bekövetkező rendellenesség miatt;
  • ha erős fájdalom, vagy más riasztó panasz, illetve tünet észlelhető (pl. fulladásérzés, nehézlégzés, végtagbénulás, stb.);
  • ha olyan magatartászavart észlelünk, mely során a beteg saját maga, vagy mások életét veszélyezteti. (Forrás: mentok.hu)
  • Valamint Stroke gyanú esetén: beszéd nehézsége + arc lekonyulása + karok gyengesége.

Akut életveszély esetén továbbra is 112 a sürgősségi hívószám.

Az ország egész területén, mind vezetékes, mind mobiltelefonról hívható, mentés szükségessége esetén bárki – állampolgárságtól és egészségbiztosítási jogviszonytól függetlenül – hívhat mentőt a Magyar Köztársaság területén.

A cikkben szereplő képek Pilisborosjenő Község Önkormányzata által 2023.11.20. napján megrendezett tájékoztató fórum előadás-diái.

SolymárOnline