Sólyom Környezet-és Természetvédelmi Egyesület 2023. évi beszámolója

704
Sólyom Környezet-és Természetvédelmi Egyesület 2023. évi beszámolója
Munkában a Sólyom Környezet-és Természetvédelmi Egyesület

A Sólyom Környezet-és Természetvédelmi Egyesület és Klub Solymári Alcsoportja idén is eljuttatta szerkesztőségünk részére a szervezet által az előző évben végzett közhasznú tevékenységeit, ezen tevékenységeik fő célcsoportjait és eredményeit, melyek összefoglalóját kérésüknek megfelelően, az alábbiakban tesszük közzé:

Sólyom Környezet-és Természetvédelmi Egyesület és Klub Solymári Alcsoport
2023-as Összefoglaló

Tavasszal országos TeSzedd helyi akciónk keretében folytattuk a „Solymári nádas” és a nádas melletti földút megtisztítását a nagy mennyiségű illegális hulladéktól. Az elszállításról az Energiaügyi Minisztérium által megbízott cég és a Solymári Településüzemeltetési Kft. gondoskodott. A „Solymári nádas” legnagyobb része Natura 2000-es terület. Azon dolgozunk, hogy e terület helyi védett természetvédelmi területté legyen átminősítve és egy kisebb látogató-tájékoztató központ legyen kialakítva.

Idén „márciusban folytatjuk”: március 23.-án szombaton, a Víz Világnapja alkalmából.
Idén is megtartottuk a Májusfa ültetési akciónkat. Többek között, reméljük még sokáig élő Jablonkay Mária volt pedagógus tiszteletére ültettünk egy emlék-gyümölcsfát, melyet a Leskó Kertészet adományozott. Sokáig „Marika-néni” szervezte a Föld Napja rendezvényeket a Hunyadi Mátyás iskolában és együttműködik a helyi környezet-és természetvédőkkel. Hosszú távú cél, gyümölcsfasorok létesítése, olyan lehető még élő személyek tiszteletére, akik sokat tettek és tesznek a régiónk környezet-természet és tájvédelméért, melyek termését bárki fogyaszthatja majd aki arra jár.

A Solymári Majálison az egyesület egy pavilon sátorral vett részt, ahol helyi vállalkozások, mint pl. a Biobolt Solymár adományait kínálta, továbbá gyermeklovagoltatást szervezett.

Nyáron az Egyesület Solymári Alcsoportja is képviseltette magát a Székesfehérváron megtartott Környezet- és Természetvédő Civil Szervezetek 32. Országos Találkozóján 2023. június 23-25. között. A számos továbbképző program tartalmából az egyesületünk nagyban profitál.

Ősszel a Solymári Búcsún állítottuk fel az információs és beszélgető sátrunkat, hozzájárulva az rendezvény színességéhez. A Schaumarer Weinlesefest, szüreti mulatságok idején folytattuk a gyermeklovagoltatást és helyi termelők mint pl. a Vino de Konkol borait kóstoltattuk.

Idén a Solymári Önkormányzattal kötött az egyesület együttműködési megállapodást, melyben az Önkormányzat az egyesület „ Információs sátor és szemétszedési projekt” céljára adott anyagi támogatást, melyet az egyesület pályázat során nyert el.

Egyesületünk néhány tagjai egész évben, mint a Duna Ipoly Nemzeti Park Igazgatóság polgári természetőrei aktívak és segítik az természetvédelmi őrök munkáját. A Solymár és környékén járőröző polgári természetvédelmi őreinkkel való együttműködést kérjük az itt kirándulóktól.

Tagjaink részt vettek és közreműködtek a környék természet- és környezetvédelem témájú fórumain, találkoznak helyi és regionális országos döntéshozókkal, így a solymári közmeghallgatásra idén is gyűjtöttünk össze Solymárt érintő aktuális környezet-és természetvédelem témájú észrevételeket és javaslatokat.

Közgyűlésünket idén a pomázi Breier Farmon tartottuk.

Az összes rendezvényünk gyermekbarát, a mostani és az új generáció környezet-természetvédelmi nevelésére, a solymári őstermelők és agráriumának támogatására is irányulnak.

Várunk mindenkit szeretettel a 2024-es programjainkon is. További információk e rendezvényekről többek közt a facebook oldalainkon és a Solymár Online-on lesznek megtalálhatóak.

Konkolÿ René
alelnök
Sólyom Környezet -és Természetvédelmi Egyesület
https://www.facebook.com/SKTKlub
https://www.facebook.com/groups/sktksolymar

SolymárOnline