Kegyelmi lakodalom

1248
Kegyelmi lakodalom
Fotó: SvábHáz (Szirmai Mária és Reményi János - 70. házassági évfordulója)

1953 október 21-én hetven évvel ezelőtt Reményi János feleségül vette Szirmai Máriát. Ismert az ezüst-, az arany- vagy a gyémántlakodalom fogalma, de hogyan is hívják a hetvenéves házassági évfordulót? Annyira ritkán történik ilyesmi, hogy utána kellett néznem, kegyelmi lakodalomnak hívják. Isteni kegyelem kell ugyanis ahhoz, hogy a párok életfonala külön-külön kitartson, és szövetségük időtálló maradjon.

A Reményi házaspár évtizedekig egy fedél alatt élt a szülőkkel és a nagyszülőkkel. A három generációs házban az asszonyok együtt főztek, a család mindig közösen étkezett. Vacsora közben megtervezték a másnapi teendőket, és a jövőt illető terveket is közösen szövögették. Ilyen helyzetben könnyen adódhattak konfliktusok. De türelemmel, egymásra figyelve sikerült hetven éven át elkerülni a veszekedést, a hangos szót.

Egyik unokájuk a saját esküvőjén azzal fordult hozzájuk: ti sohasem veszekedtetek, én is ilyen házasságban szeretnék élni!

Persze, a hetven év alatt nehézségek is adódtak!

Az ötvenes években jött a “téeszesítés”, elvették földjeik javarészét. A gazdálkodásból már nem tudtak megélni, így János bácsi felnőttként továbbtanult, hogy középvezetőként el tudja tartani a családját. A hetvenes években megépítették a Terstyánszky utcai telken az új családi házat. Volt idő, amikor négy generáció élt ebben a házban. A betegségek sem kerülték el őket! Éveken át ápolták a nagyszülőket, majd a szülőket. Mindehhez egymásból és vallásosságukból merítették az erőt. Most ezt a törődést a gyerekeiktől kapják vissza.

Sokszor jártam náluk, és meghatódva figyeltem, ahogy a halkszavú feleség és az okos tekintetű férj egymás bizonyára sokszor hallott történeteit türelmesen meghallgatja, nem szól közbe és nem javítja ki egymást. Szeretetteljes figyelemmel kísérik egymás mondanivalóját. Ez lenne a hosszú házasság titka?

A kegyelmi lakodalommal együtt járó szentmisére a solymári templomban október 22-én került sor, ahol Szemere János plébános úr átadta Ferenc pápa áldását tartalmazó oklevelet. A padsorokban ott ültek gyerekeik, unokáik, dédunokáik, a rokonok és a barátok. A solymári Önkormányzat nevében dr. Szente Kálmán polgármester és Dobrovkáné Dér Borbála alpolgármester asszony is üdvözölte a jubiláló házaspárt.

Isten éltesse őket!

Solymár, 2023. október 21.

Hartmann Hellebrandt Hilda