2024-ben jelenik meg Solymár Családkönyve, az Ortsfamilienbuch

1134
2024-ben megjelenik Solymár Családkönyve, az Ortsfamilienbuch
Fotó: Elisch Jánosné gyűjteményéből (Fiúk csoportképe. Nyáron falura hozták a gyerekeket nyaralni a városból. A kép érdekessége hogy a városiaknak cipő van a lábukon, a solymáriak mezítláb vannak.)

A solymári családfakutatás eredményei a jövő évben településkönyv formában ölthetnek testet, így végre a szomszédos települések (Pilisszentiván és Pilisvörösvár) után a solymáriak is kézbevehetik felmenőik, illetve történelmük egy nyomtatott darabját.

A solymári Családkönyvet a Németországban született, és ott élő, de solymári gyökerekkel rendelkező Franziska Milbich családfakutató írja, aki már 25 éve gyűjti fáradhatatlanul az adatokat a solymári születési, házassági és halotti anyakönyvekből, saját szabadidejét nem kímélve. 

Járja a levéltárakat, átböngészi a szomszédos falvak anyakönyveit, a régi népszámlálások, illetve lélekösszeírások és a korabeli adóslisták adatait, keresve benne solymári személyeket, ugyanis 100 év anyakönyvi eseménye (1700-tól 1816- ig) elégett egy nagy tűzvészben.

A kiadványban szerepelni fognak a valaha Solymáron élt családok, személyek anyakönyvi adatai egészen 1923-ig, így ebből a könyvből bárki könnyen felállíthatja a saját családfáját, felkutathatja saját családi gyökereit.

A könyv szerkesztése jövő év elejére fejeződik be, ezért pontosan még nem tudni mennyibe fog kerülni, de az ára nagymértékben függ attól is, hány példányt kell nyomtatni belőle.

Ezért a szerkesztők készítenének egy előzetes felmérést, hogy hányan szeretnének rendelni ebből a könyvből.

Előjegyzés a könyvre Elischné Draxler Erzsébetnél az alábbi elérhetőségeken:

elischerzsi@draxler.hu; tel: 30/354 60 84

SolymárOnline