Köszöntjük a védőnőket, és köszönjük áldozatos munkájukat!

834
Köszöntjük a védőnőket, és köszönjük áldozatos munkájukat!
Fotó: szoljon.hu/Nagy Balázs

Magyarországon Stefánia belga hercegnő védnökségével alakult meg az Országos Stefánia Szövetség 1915. június 13-án. A kezdeményezés része volt a Védőnői Szolgálat megalakulása, 1916-tól pedig Heim Pál jóvoltából elindult a magyar védőnőképzés is.

A Magyar Védőnői Szolgálat 108 éve töretlenül működik hazánkban, mindenki számára elérhető, népegészségügyi feladatokat szem előtt tartó ellátási forma, különös tekintettel a várandós anyák, a csecsemők, a kisgyermekek, az iskoláskorúak egészségének védelmében, egészségfejlesztő magatartásuk kialakításában. Az ellátási rendszer 2015-ben hungarikum minősítést kapott.

Az egészségügyi alapellátásról szóló 2015. évi CXXIII. törvény módosításával 2023. július 1-jétől a települési önkormányzatok helyett, immáron az állam gondoskodik a védőnői ellátásról az egészségügyi alapellátás körében.

Reméljük, hogy a rendszer államosításával még korszerűbbé válik a nemzetközileg is egyedülálló, tradicionális ellátási rendszer és az állam képes biztosítani a személyi és a tárgyi feltételeket, továbbá pótolni tudja a jelentős munkaerőhiányt e nemes szakmában.

Solymáron 4 védőnői körzet van, a településünkön élő várandósok és a 0-6 éves korú gyermekek gondozását mindössze 3 védőnő végzi. Köszöntjük Őket a mai napon, és köszönjük áldozatos munkájukat!

SolymárOnline