Pünkösdkor így ünneplünk Solymáron

855
Pünkösdkor így ünneplünk Solymáron
Borítókép: Pünkösdölő iskolások a Vasi Múzeumfaluban ahol az egykor népszerű népszokást elevenítették fel a megye kisiskolásai 1987-ben. (Fotó: Czika László / MTI)

Pünkösd havának májust nevezik, ám maga a pünkösd, mozgóünnep lévén, a húsvét idejétől függően május 10. és június 13. közé eshet: idén május 28-29-én ünnepeljük. Pünkösdkor a kereszténység a Szentlélek kiáradását ünnepli, a népszokásokban a nyárköszöntés az ünnep lényege, modern napjainkban leginkább a hosszú hétvége eljövetele.

Pünkösdi királyt idén sem választanak Solymáron, így további egy évig biztosan betöltetlen marad a poszt, mely szerint „egy évig minden lakodalomba, ünnepélyre, mulatságra hivatalos, minden kocsmában ingyen rovása van, amit elfogyaszt, fizeti a község, lovát, marháját tartoznak a társai őrizni, s ha netán valami apró vétséget követne el, azért testi büntetéssel nem illetik. Ilyen nagy úr a pünkösdi király egy álló évig”.

Ingyen látogatható viszont a péntek esti esemény a Művelődési Házban, ahol Sör-teraszt és sör-csapot nyitnak a szervezők pénteken 18 órától a 2+1 Trio zenekarral.
A sör pénteki mámorából kijózanodva, vasárnap „azokra a hősökre – katonákra és civilekre – emlékezünk, akik Szent István óta életüket áldozták a hazáért”.

A Magyar Köztársaság Országgyűlése ugyanis a magyar nemzet soha el nem múló hálája jeléül, a ma élő és a jövő nemzedékek okulására, a hősök dicsőségére a 2001. évi LXIII. törvény alapján minden esztendő május hónapjának utolsó vasárnapját a Magyar Hősök Emlékünnepévé nyilvánította.
Ennek fényében május 28-án vasárnap 11:30 órakor a Templom téren kerül megrendezésre Solymár Nagyközség Önkormányzatának szervezésében, Dr. Simicskó István, a Magyar Honvédség Szentendrei Altiszti Akadémiája, és Balogh Istvánné, a Solymári Férfikórus, valamint a Solymári Huszárzenekar közreműködésében a Hősök napi megemlékezés ünnepélyes keretek között, és az önkormányzat által alapított „SOLYMÁRÉRT” kitüntetés átadása.

SolymárOnline