A személyi jövedelemadó részletekben is fizethető

440
A személyi jövedelemadó részletekben is fizethető
Borítókép: NAV

Ha az egyéni személyi jövedelemadó és szociális hozzájárulási adó együttes összege nem haladja meg az 500 ezer forintot, akkor az idei évben is lehetséges részletfizetés igénylése pótlékmentesen az szja-bevallás keretében. Az első részletet legkésőbb 2023. május 22-ig kell befizetni.

A részletfizetés lehetősége igényelhető a NAV által készített adóbevallási tervezettől függetlenül. A részletfizetést az online módosítással vagy a NAV által postán küldött kiegészítő nyilatkozaton kérhetjük, amely legfeljebb tizenkét havi, pótlékmentes, egyenlő részletre bontható. Feltétele a részletfizetésnek, hogy a fizetendő személyi jövedelemadó és szociális hozzájárulási adó összege ne haladja meg az 500 000 forintot, és hogy a magánszemély ne legyen ÁFA fizetésre kötelezett, valamint vállalkozói tevékenységet ne végezzen.

Ha valaki postán kapja meg az adóbevallási tervezetét és egyetért annak tartalmával, akkor a mellékelt “Adóbevallási tervezetet kiegészítő nyilatkozat” formanyomtatványon kérheti a részletfizetés lehetőségét. A kitöltött és aláírt nyilatkozatot postán kell visszaküldeni a NAV részére legkésőbb 2023. május 22-ig. Amennyiben az adóbevallási tervezetet más okból is módosítani kell, akkor a 22SZJA bevallást kell benyújtani ugyanezen határidőig. Ebben az esetben a részletfizetést a 22SZJA-C lap 81. sorában lehet kérni.

Az első részletet 2023. május 22-ig kell befizetni. A további részletek esedékessége a kért részletfizetési hónapok számától függ, és azokat a következő hónap(ok) 22-éig kell kifizetni. Ha bármelyik részlet befizetése elmarad, akkor a részletfizetési lehetőség megszűnik, és a fennmaradó összeget egyszerre kell kifizetni. Ebben az esetben a NAV késedelmi pótlékot számol fel az eredeti esedékességtől.

A NAV nem küld külön értesítést a fizetési kedvezmény engedélyezéséről, visszajelzést csak az kap, aki a pótlékmentes részletfizetés feltételeinek nem felel meg.

Azok, akik nem jogosultak a pótlékmentes részletfizetésre, vagy nem tudják a tartozásukat tizenkét hónapon belül kifizetni, igényelhetik az általános fizetési könnyítést a NAV 30.2 számú tájékoztatójában részletezett szabályok szerint. A kérelem benyújtása díjmentes.

Május 22-ig lehetőség van az szja 1+1 százalékának felajánlására, amelyet idén is elektronikus úton vagy papíralapon lehet teljesíteni, hasonlóan az előző évekhez.

SolymárOnline