Házasság, a legősibb emberi szövetség

1027
Házasság, a legősibb emberi szövetség
Fotó: internet

A házasság két ember kizárólagos egységének jelképe.
A Magyar Katolikus Lexikon definíciója szerint a házasság férfi és nő egész életre szóló, szabad akarattal vállalt szövetsége, mely természete szerint a házasfelek javára, gyermekek nemzésére és nevelésére irányul.

1983 óta február második vasárnapja, idén február 12. napja, a Házasság Világnapja. Magyarországon érvényes házasságot polgári tisztviselő előtt 1894 óta lehet kötni. Állam és Egyház kölcsönös kapcsolatának jegyében pedig, a polgári ceremóniák mellett reneszánszukat élik a templomi esküvők, amikor Isten előtt is hűséged fogadnak egymásnak a párok.

Házasságban élni véd- és dacszövetség, egy egymást mindenben segítő, szoros érzelmi és gazdasági életközösség.

A Házasság világnapja társadalmunk egyik alappillérére, mely a házasságra, a család legkisebb egységére irányítja a figyelmet. 

Hazánkban 2023-ban tizenhatodik alkalommal rendezik meg a Házasság hetét a keresztény egyházak és civil szervezetek széles körű összefogásával.

Az országos rendezvénysorozat célja, hogy felhívja a figyelmet a házasság, a család értékeire és fontosságára, valamint, hogy segítséget nyújtson a házasságra készülőknek vagy a párkapcsolati problémákkal szembesülőknek.

A központi programok fővédnöke Novák Katalin köztársasági elnök és férje, Veres István.

A házasság hete 2023 hivatalos, központilag szervezett programjai itt érhetőek el.

A Solymári Katolikus Templom ünnepkörrel kapcsolatos heti programja:

Hétfőtől – péntekig minden nap 19:00 órától ima és tanúságtétel a „Házasság hete” keretében a templomban.

Szombat este, 19:30-kor a Plébánia Hittantermében Elisch Jánosné előadása „Házasságok Solymáron a 19. és a 20. században” címmel.

Vasárnap délelőtt 10 óra 30 perckor a „Házasság Hete” záró gitáros szentmiséje keretében a házaspárok megáldása a Templomtér 8. szám alatt.

További információ a katolikus egyházközösség weboldalán.

A házasságra készülő solymári jegyespárok különleges helyzetben vannak, ha külső helyszínen képzelik el nagy napjukat. Legyen ez akár a meseszép Jegenye-völgyi tisztáson, vagy a Solymári Vár magaslataiban is, a Solymári Polgármesteri Hivatal anyakönyvvezetői Solymár közigazgatási területén belül, változatos kültéri helyszíneken örömmel vállalják a hivatalos polgári szertartások megtartását.

Esküvő szervezéssel kapcsolatos részletek és információk a polgármesteri hivatalban ügyfélfogadási időben személyesen, vagy a +36 26 560 600/104-es mellékű telefonszámon, valamint az info@solymar.hu elektronikus levélcímen érhetők el.

SolymárOnline