23 éve fordítjuk figyelmünket e napon a rák elleni küzdelemre

655
23 éve fordítjuk figyelmünket e napon a rák elleni küzdelemre
Fotó: internet

A Rákellenes világnapot 2000. februárjában Párizsban tartott első rákellenes világkongresszuson hirdették meg annak emlékére, hogy a kongresszuson február 4-én történelmi dokumentumot írtak alá, amely világméretű összefogásra szólít fel a rák ellen.

Az EU-ban minden kilencedik másodpercben diagnosztizálnak új daganatos megbetegedést. A számítások szerint 2035-re megduplázódhat a rákos megbetegedések száma, tehát a lakosság 40%-át fogja érinteni a csaknem 100-féle rákos betegség élete egy szakaszában.

Az európai rákellenes terv politikai kötelezettségvállalás, mely fordulatot hivatott hozni a rák elleni küzdelemben, egyúttal pedig újabb lépés azoknak az erőfeszítéseknek a sorában, amelyek célja, hogy erős európai egészségügyi unió épüljön ki, és az EU biztonságosabbá, felkészültebbé és ellenállóbbá váljon. A cselekvési terv a megelőzés, a korai felismerés, a kezelés, és az életminőség javítására koncentrál.

Az európai rákkutatási kezdeményezés az európai rákellenes terv kiemelt intézkedése, egy online rákkutatási tudásközpont, mely program célja adatokat gyűjteni a 65 év alatti európaiak körében és összehangolni a rákkal szembeni fellépéseket.
A tájékoztatás szerint a tudásközpont révén bővülni fognak a rákkal kapcsolatos uniós informatikai rendszerek portáljai, adatbázisok.

A szűrővizsgálatoknak köszönhető korai felismerés életmentő lehet. Ezekhez a vizsgálatokhoz azonban továbbra sem lehet minden tagállamban egyenlő mértékben hozzáférni és a lakosság hozzáállása is eltérő. Dr. Taller Gabriella, solymári háziorvos megerősítette portálunknak, hogy a rákszűrés nem kampányszerű, hanem folyamatos, életkorhoz kötött szűrővizsgálatok vannak. Míg a hazai lakosság tabuként kezeli az orvosi vizsgálatokat, idegenkednek tőle, addig nyugaton évente, rendszeres időközönként járnak kivizsgálásra az emberek.

A rák felismerésére vonatkozóan 2022 szeptemberében előterjesztett új megközelítés révén a Bizottság támogatni kívánja a tagállamokat abban, hogy 2025-re szűrési lehetőséget biztosítsanak az emlő-, a méhnyak- és a vastagbélrákszűrésre jogosult uniós népesség 90%-ának. A javaslat azt is szorgalmazza, hogy a szervezett lakossági rákszűrés a tüdőrákra, a prosztatarákra és – bizonyos körülmények között – a gyomorrákra is terjedjen ki.

A korai felismerés, a hatékony terápiák és a támogató ellátás terén elért előrelépésnek köszönhetően több, mint 12 millióra tehető a ráktúlélők száma Európában, közülük mintegy 300 ezren gyermekkori rákbetegségek túlélői.

Az Európai Rákellenes Kódex 12 ponttal segíti a megelőzést, a kockázatok csökkentését:

  1. Ne dohányozzon! Ne fogyasszon semmiféle dohányterméket!
  2. Otthonát tegye dohányfüstmentes övezetté. Támogassa a füstmentes munkahely megteremtését célzó kezdeményezéseket.
  3. Tegyen az egészséges testsúly eléréséért!
  4. Iktassa napirendjébe a rendszeres mozgást. Minél kevesebb időt töltsön ülve!
  5. Táplálkozzon egészségesen: egyen sok teljes kiőrlésű gabonából készült terméket, hüvelyeseket, zöldséget és gyümölcsöt. Mértékkel fogyasszon magas kalóriatartalmú (sok cukrot vagy zsírt tartalmazó) ételeket, és kerülje a cukrozott italokat. Kerülje a feldolgozott hústermékeket; mértékkel fogyasszon vörös húsokat és magas sótartalmú élelmiszereket.
  6. Ha bármilyen alkoholt fogyaszt, tartson mértéket! A rákmegelőzés szempontjából az a legjobb, ha egyáltalán nem iszik alkoholt.
  7. Óvakodjon a túlzott napozástól, különös tekintettel a gyermekekre. Használjon napvédő termékeket. Kerülje a szoláriumot!
  8. Munkahelyén kövesse az egészségügyi és biztonsági előírásokat, hogy óvja egészségét a rákkeltő anyagoktól.
  9. Járjon utána, nincs-e kitéve otthonában a természetes, magas radonsugárzásnak. Tegyen intézkedéseket a radonsugárzás szintjének csökkentésére.
  10. Az anyák a szoptatással csökkenthetik a rák kockázatát. Ha csak teheti, szoptassa a csecsemőjét. A hormonpótló kezelések növelik a rák bizonyos fajtáinak kockázatát. Korlátozottan alkalmazzon hormonpótló kezeléseket!
  11. Gondoskodjon róla, hogy gyermekei részt vegyenek az alábbi oltási programokban: Hepatitis B (újszülöttek) Humán papillomavírus (lányok).
  12. Vegyen részt szervezett rákszűrő programokban: vastagbélrák (férfiak és nők), emlőrák (nők), méhnyakrák (nők).

Az Európai Rákellenes Kódex láthatóan olyan intézkedésekre fekteti a hangsúlyt, amelyeket mi magunk tehetünk a rák megelőzéséért.
A sikeres rákmegelőzéshez továbbá az is szükséges, hogy ezeket az egyéni lehetőségeket a kormányzati politika és a kormány által hozott intézkedések is támogassák.

A világnap alkalmával tegyünk az egészségünkért már ma, és az év 365 napján!

SolymárOnline