Kautzky Armand egy Petőfi verssel kedveskedik a magyar kultúra napja alkalmából

1064
Kautzky Armand Petőfi verssel kedveskedik a magyar kultúra napja alkalmából
Fotó: SolymárOnline

Kölcsey Ferenc magyar költőnk 1823.január 22-én tisztázta le a Himnusz végleges verzióját, ennek emlékére ünnepeljük 1989. óta január 22-ét a magyar kultúra napjaként.

Kölcsey Himnuszát, Erkel Ferenc zeneszerzőnk zenésítette meg 1844-ben, mely során Erkel a „dallamegyszerűséget és hymnusi emelkedettséget legszerencsésebben egyesité”.

Himnuszunk énekelve először nyilvános népünnepségen az óbudai hajógyárban a „Széchenyi” nevű gőzös vízre bocsátásánál hangzott el 1844. augusztus 10-én, míg hivatalosan nemzeti himnusszá csak 1989-ben kiáltották ki.

A Himnuszt az 1989. évi XXXI.tv. iktatta nemzeti jelképeink sorába, mára pedig Magyarország Alaptörvénye is kinyilatkoztatja a Himnusz vezető jelentőségét Erkel köntösében az Alapvetés cikkei között.

Az 55/2022. (XII.8) OGY határozat az idei 200. évforduló alkalmából, január 22-ét hivatalosan is a Magyar Kultúra Napjának nyilvánította.

2023. Januárja bővelkedik az irodalmi kerek évfordulókban, hisz nem csak a Himnusz ünnepli 200. születésnapját, hanem Petőfi Sándor és Madách Imre is pontosan 200 évvel ezelőtt születtek. Petőfi január 1-jén, míg Madách január 20-án.

A Petőfi emlékév keretében, a magyar kultúra napján fogadják szeretettel új szerkesztőségünk videós meglepetését, melyet Kautzky Armand Jászai Mari-díjas színművész, érdemes művész nyújt át Önöknek.

A videó megtekintéséhez kattintsanak ide.

SolymárOnline