A magasfeszültség érintés nélkül is az életedbe kerülhet!

774
A magasfeszültség érintés nélkül is az életedbe kerülhet!
Fotó: internet

A vágány melletti felsővezeték tartóoszlopára felmászva sérült meg súlyosan az a férfi, aki január 5-én Budapest-Keleti pályaudvar és Kőbánya felső állomás között szenvedett áramütést. Pár nappal később, január 8-án az esti órákban Eger-Rendező állomáson fiatalok játszottak vasútüzemi területen, ahova civileknek szigorúan tilos a belépés. Két fiatal fiú a vágányon álló, üres tartálykocsi tetejére mászott fel, a felsővezeték közelében pedig egyikük áramütést szenvedett. Egy 15 éves gyermeket a mentők súlyos égési sérülésekkel szállítottak kórházba, társa könnyebben sérült.

A Bethesda Gyermekkórház megerősítette, újabb nagyégett fiatal életéért küzdenek hatalmas erőfeszítéssel Égésintenzív Osztályukon.

A villamos felsővezetéknek már a megközelítése is életveszélyes, 2 méteres távolságon belül akár halálos áramütést is okozhat. A felsővezeték, illetve a felsővezeték-hálózat más részeinek (oszlopok, kapcsolók) érintése életveszélyes. Az ilyen elektromos berendezéseken, velük összefüggő szerkezeteken, teherkocsikon nemzetközi jelölések is láthatóak a magyar feliraton kívül: az elektromos nagyfeszültségre utaló villám, és a „25 kV” feszültségi érték egyértelmű feltüntetése.

A vasúti közlekedés során az utasok kizárólag az utasforgalom részére kijelölt területeken tartózkodhatnak, amelyeket például a vonatjegy megvásárlásához, a várakozáshoz, a vonatra szálláshoz vagy az utazáshoz használhatnak -írja a MÁV közleményében.

solymáronline