Így emlékezett Solymár 1956 hőseire

430

2022. október 23-án vasárnap délután 17 órától tartotta Solymár Nagyközség Önkormányzata ünnepi megemlékezését az 1956-os forradalom és szabadságharc 66. évfordulója alkalmából az Apáczai Csere János Művelődési Házban.

A művelődési ház színháztermét megtöltötte az ünneplő közönség, akik közösen énekelték el a Himnuszt, majd dr. Szente Kálmán polgármester tartotta meg ünnepi köszöntőjét. Beszédében kiemelte a mindenkori fiatalok szerepét a szabadság eszméjének megértésében: “A jelen kihívása különösen nagy mértékben érinti azokat a fiatalokat, akik számára már a XX. század vége is csak történelem, nem megélt valóság. Az ő feladatuk az, hogy örökségünket megértessék azokkal a kortársaikkal, akik még inkább azonosulnak az uniformizált világgal és az egyéni szabadság fontosságával, nem szívesen hallják azt, hogy felelősség, azt pedig, hogy a jövőért érzett felelősség a szabadság igazi záloga, üres frázisnak tartják. Amit a magyarok akartak 1956-ban, az a nemzeti önrendelkezésen alapuló, megélhető és érvényesíthető szabadság volt.”

A polgármester a magyar forradalom ügye mellett kiálló, Nobel-díjas francia író és filozófus, Albert Camus szavait idézte, aki így írt a magyarokról a forradalom első évfordulóján: “…királyi örökséget hagytak ránk, amit ki kell érdemelnünk, a szabadságot, amelyet ők nem nyertek el, de egyetlen nap alatt visszaadták nekünk”. – Ezt a királyi örökséget, amit Európának az 56′-os magyar hősök adtak, így 66 év múlva, mindannyiunknak tisztelnünk és őriznünk kell – zárta gondolatait dr. Szente Kálmán.

Balogh Istvánné köszöntőjében úgy fogalmazott, hogy Magyarország 66 éve olyan hőstettet vitt véghez, amely messze túlmutatott a tér és az idő határain. “A Kárpát-medencében meggyújtott szabadságfáklya tüze az egész világot beragyogta, és örök tűzként ma is büszkén világít, világítótoronyként, ma is utat mutat” – mondta.

Az ünnepi köszöntők után Magyar Bori énekelt Kardos Dániel gitárkíséretével. Jól ismert dalokat hallhattak tőlük az ünneplők, egyéni dallam és ritmusviláguk bensőséges hangulatot hozott a terembe.

Végül a Hunyadi Mátyás Német Nemzetiségi Általános Iskola, Alapfokú Művészeti Iskola “Ez történt Pesten” című műsorát láthatta a közönség. A mozgalmas és látványos színdarabban felléptek a 7. a és a 8. b. osztály diákjai, verset mondott a 6. b. osztályos Császár Csenge. A gyerekeket felkészítette és a műsort rendezte Daragics Éva.

A megemlékezés a hősök emlékművénél zárult, ahol Solymár Nagyközség Önkormányzatának képviselő-testülete, majd a 800. sz. Solymár cserkészcsapat rótta le tiszteletét az 1956-os hősök emléke előtt.

solymáronline