A Bányász Emlékházba hív a Pilisszentiváni Helytörténeti Egyesület

806

Tavaly novemberben két új kiállítóhellyel gazdagott a szomszéd település. A Pilisszentiván története a római korban kiállítás a község határában talált római-kori leleteket, a Bányász Emlékház a bányászat történetét és tárgyi emlékeit mutatja be.

Solymárt és Szentivánt a családi kapcsolatokon túl a közös történelmi múlt is összeköti. A Pilisszentiváni Helytörténeti Egyesület feladatának tartja feltárni e közös múltat, melynek egy fontos eleme, hogy őseink megélhetését a mezőgazdasági tevékenység mellett 1848-tól a bányászat biztosította, Solymáron is folyt bányaművelés.

Ennek az időszaknak az emlékeit gyűjtötte össze és állította ki az egyesület a bányászati tárlaton, melynek megtekintésére minden solymári érdeklődőt szeretettel meghívnak. Cím: Pilisszentiván, József Attila u. 11.

A kiállítótér előzetes megbeszélés után látogatható, jelentkezni a 20/373-2898-as, 20/938-514-es, és a 20/509-8125-ös telefonszámokon lehet. Ebben az évben fix nyitvatartási napok: június 23., augusztus 20., október 23., ezeken a napokon az emlékház 14-17 óra között tekinthető meg előzetes bejelentkezés nélkül. A látogatás ingyenes, de támogatásokat köszönettel elfogadnak. A Pilisszentiváni Helytörténeti Egyesületről itt, a pilisi bányaszatról pedig itt olvashatnak.

solymáronline
Fotó: dr. Mirk Mária