Augusztus 20-ától elindul a Volánbusz pilisi körjárata

16542
Kép: Volánbusz

Solymár Templom térről Volán járattal érhető el nemsokára a solymári és a vörösvári vasútállomás, de Szentiván és Pilisszántó is. 2020. augusztus 20-ától ugyanis új járatok indulnak a pilisi térségben, és a meglévő járatok közül többnek is változik a menetrendje – tudtuk meg a Volánbusztól (a részletes menetrendek a cikk végén letölthetőek).

Hosszú előkészítő munka után augusztus 20-ától elindulhat a “pilisi körjárat”, melyet a régió településeinek vezetői régóta szorgalmaztak. Az új, 831-es számú járatok a Solymár, Templom tér – Solymár, vasútállomás – Pilisszentiván – Pilisvörösvár, vasútállomás – Pilisvörösvár, Nyár u. – Pilisszántó útvonalon fognak közlekedni. Ezzel biztosítják a rendszeres vasúti csatlakozást az érintett településekről, és a települések közötti utazást is megkönnyítik.

Az új, 831-es járatok a 64-es járatokkal közösen biztosítják Solymáron a vasútállomás kedvezőbb elérését. A 830-as, 831-es és 832-es autóbuszok – a polgármesteri hivatal kérésének megfelelően – Solymáron a Váci Mihály utcai megállónál is meg fognak állni.

Ezen kívül új, 821-es járatok is indulnak, melyek a 820-as járat útvonalán közlekednek, de csúcsidőszakon kívül a pilisvörösvári vasútállomást is érinteni fogják, ezzel is elősegítve a vonatok elérését. Csúcsidőben új, önálló 821-es járatok indulnak Pilisvörösvár vasútállomás és Pilisszántó között a pontos és kiszámítható vasúti csatlakozásokat elősegítve. Napközben a 830-as járatok óránkénti rendszerességgel a továbbiakban is biztosítják a solymári bevásárlóközpont elérhetőségét.

A Külső Bécsi utat és az Aranyvölgyet érintő változások:

  • a 218-as járatok munkanapokon kora reggel húsz, majd egész nap harminc percenként indulnak a jövőben;
  • a Külső Bécsi úton a 820-as és 830-as járatok több megállóban is megállnak, egyenletes közlekedést biztosítva az ott élőknek;
  • új, 848-as járatok indulnak, melyek az Árpád híd és Pilisborosjenő között az Aranyvölgyi úton át közlekednek, így gyakrabban közlekednek majd buszok – közvetlen metrókapcsolatot biztosítva – az Aranyvölgyi úton.

Pilisborosjenőt és Ürömöt érintő változások:

  • a pilisborosjenői (840-es) járatok minden időszakban jelentősen gyakrabban fognak indulni: munkanapokon reggelente tíz, napközben harminc, délután tizenöt percenként, míg hétvégén jellemzően 30 percenként közlekednek majd az Árpád híd és Pilisborosjenő között;
  • csúcsidőben a 848-as jelzéssel ellátott járat harminc percenként az Aranyvölgyi úton át fog közlekedni, a 218-as járatot kiegészítve;
  • az utolsó, Kőbánya-Kispest felől érkező metróhoz is csatlakozást biztosítanak.

Pomázt és Pilisszentkeresztet érintő változások:

  • új, közvetlen járatok indulnak hétvégente a Pomáz – Pilisszentkereszt – Dobogókő – Esztergom, kórház vonalon, jellemzően 120 percenként;
  • Pomázon nő a Dobogókőről érkező járatokról a HÉV-hez való csatlakozási idő.

Az egyes járatok augusztus 20-ától érvényes részletes menetrendjét a járatszámra kattintva lehet megtekinteni és letölteni:

800-as járat (Budapest – Pilisvörösvár – Piliscsaba – Dorog – Esztergom)
815-ös járat (Budapest – Pilisvörösvár – Dorog – Nyergesújfalu – Süttő)
820-as és 821-es járatok (Budapest – Pilisvörösvár – Pilisszántó)
830-as járat (Budapest – Solymár – Pilisszentiván – Pilisvörösvár – Pilisszántó)
831-es járat (Solymár – Pilisszentiván – Pilisvörösvár – Pilisszántó)
832-es járat (Budapest – Solymár – Pilisszentiván – Piliscsaba)
840-es járat (Budapest – Üröm – Pilisborosjenő)
860-as és 861-es járatok (Pomáz – Pilisszentkereszt – Dobogókő)
862-es járat (Pomáz – Pilisszentkereszt – Dobogókő – Pilisszentlélek – Esztergom)
Menetrendi jelek magyarázatai

A Volánbusz tájékoztatása szerint az augusztus 20-án életbe lépő, a 10-es út térségét érintő új menetrendet a Budapest–Esztergom vasútvonalon tapasztalható utasforgalom-bővülés tette indokolttá, a fővárosba jutásra egyre többen választották a buszok helyett a vonatokat. Így a társaság szemléletet váltott, és a közösségi közlekedés átszervezésével az autóbuszos hálózatot és menetrendet a vasúti menetrendhez igazították.

solymáronline