Bontsa a vonalat! – az unokázós csalások megelőzhetőek

1292

Az “unokázós” csalók újra és újra felbukkanak országszerte és Pest megyében is. Ezért fontos felhívnunk idős szeretteink és ismerőseink figyelmét a veszélyre és arra, hogy hogyan előzhetőek meg az ilyen csalások – tájékoztat a Budaörsi Rendőrfőkapitányság.

Feltétlenül mondjuk el az idősebb családtagoknak, hogy ha felhívják telefonon, és egy unoka vagy hozzátartozó nevében (akár az ő nevén bemutatkozva) sürgősen nagyobb összeget kérnek tőle, akkor járjon utána, hogy valóban baj van-e!

  1. Bontsa a vonalat! Tegye le a telefont, majd hívja fel hozzátartozóját közvetlen, szokásos telefonszámán!
  2. Tegyen fel ellenőrző kérdéseket! (hogy hívnak? mikor születtél? mikor találkoztunk utoljára?)
  3. Ne hagyja, hogy sürgessék, próbáljon nyugodt maradni!

Fontos tudni, hogy hivatalos személy (rendőr, mentő, tűzoltó) nem kér pénzt. Ha felmerül a csalás gyanúja, azonnal hívja a 112-es telefonszámot és jelentse be a bűncselekményt!

A Pest Megyei Rendőr-főkapitányság “Bontsa a vonalat!” elnevezésű kampánya keretében július 6-án délelőtt két, Pilisvörösváron lakó nyugdíjas személyt tájékoztattak személyesen az „unokázós” csalások veszélyeiről és azok megelőzéséről. Koczka Gábor r. alezredes úr mb. Közrendvédelmi Osztályvezető nem csak személyesen, hanem a PilisTV-nek adott interjújában is felhívta a figyelmet a szépkorúakat érintő veszélyekre.

A vezetékes telefon mellé kirakható szóróanyag, melyet a körzeti megbízottak fognak eljuttatni a legveszélyeztetettebb lakosok számára, illetve amit erről a linkről bárki letölthet és kinyomtatva odaadhatja családtagjának, ismerősének, nagyban segítheti az időseket a csalások kiszűrésében.

solymáronline