Mi az a kijárási korlátozás, mit tehetünk és mit nem?

1900

Március 28-a és április 11-e között kijárási korlátozást vezetnek be Magyarországon. Röviden és nagy vonalakban összefoglalva ez azt jelenti, hogy ami eddig csupán ajánlás volt – aki teheti, maradjon otthon, csak dolgozni vagy bevásárolni menjünk el otthonról –, az holnaptól kötelező lesz.

Az elmúlt hetekben minden intézkedés azt célozta, hogy csökkentsük az emberek egymás közti érintkezését, így lassítsuk a koronavírus terjedését. Ehhez szükség van az egyes ember belátására: bár a minél szigorúbb önkéntes otthoni karantén kényszerű korlátozást jelent mindennapi életünkben, közös érdekünk otthon maradni.

A szombattól életbe lépő kijárási korlátozás (nem tilalom) kötelezővé teszi az eddig csak ajánlott járványügyi óvintézkedéseket, némi kiegészítéssel:
– szükség esetén továbbra is mehetünk dolgozni, élelmiszerboltba, gyógyszertárba;
– a 65 év felettiek 9 és 12 óra között mehetnek vásárolni, a fiatalabbak ezen az idősávon kívül;
– szabad továbbá “az egyéni szabadidős sporttevékenység, szabadidős célú gyalogos közlekedés” külterületen és a települések belterületén – de lehetőség szerint azok zöldterületén –, némi kikötéssel: csak egyedül vagy a velünk egy háztartásban élőkkel mehetünk el, miközben másoktól legalább 1,5 méter távolságot kell tartanunk. (A rendelkezés ezen pontja ezzel eldönti az elmúlt időkben többször vita tárgyává vált “elmehetünk-e otthonról egy séta, futás vagy kirándulás erejéig?” kérdést is.)

A kijárási korlátozás minden részlete a pénteken megjelent Magyar Közlönyben olvasható.

Ha eddig is betartottuk az ajánlásokat, akkor a kijárási korlátozás nem sok változást hoz az életünkbe. Figyeljünk arra, hogy mikor megyünk vásárolni (a 65 év felettiek számára hagyjuk meg a 9–12 órás idősávot, ezzel is vigyázunk rájuk), a mindenképp szükséges teendőink elvégzésén vagy egy-egy rövid egészségügyi sétán kívül pedig maradjunk otthon.

Vigyázzunk továbbra is egymásra!

solymáronline