Ürgerezervátum létesült az Auchan mellett

3831

Ez a kedves kis állat, az ürge (Spermophilus citellus) fokozott természetvédelmi oltalom alatt áll. Solymáron szerencsére még elég sok egyed él. Védelmük érdekében létesítette a DINPI (Duna–Ipoly Nemzeti Park Igazgatóság) azt az elkerített mezőt, melyen háborítatlanul élhetnek a nagyáruház szomszédságában. A rezervátum létrejöttét a Sólyom Környezet- és Természetvédő Egyesület már a tavalyi évben sürgette, felhívva az érintettek figyelmét az ürgék természetvédelmi szerepére.

„A magyarországi ürgeállomány az utóbbi évtizedekben a természetes élőhelyek degradációja, eltűnése miatt jelentősen csökkent, ezért a DINPI kiemelt figyelemmel kíséri a faj minden egyes előfordulását, legyen az akár egy elszigetelt, „nem természetes” élőhely, mint például a solymári Auchan áruház külső, gyepes területe” – tudtuk meg dr. Kézdy Páltól, a DINPI szakmai igazgatóhelyettesétől. A fajt ökológiai rendszerében elfoglalt jelentős szerepe miatt 1982-ben védetté, majd 2012-ben fokozottan védetté nyilvánították Magyarországon.

A Nemzeti Biodiverzitás-monitorozó Rendszer ürgemegfigyelési programjának keretében lyukszámlálási módszerrel rendszeres felmérések zajlanak a területen. A felmérés alapján az áruház környezetében jelenleg nagyjából 210-250 rágcsáló él.

solymáronline