Október 23. a szabadság napja

916

Az 1956-os forradalom és szabadságharc eseményeire Solymáron október 22-én, kedden 18 órakor a művelődési házban emlékeztünk.

Balogh Istvánné

Az évfordulót a Himnusz eléneklése után Balogh Istvánné, a könyvtár vezetője nyitotta meg. Ezt követte az ünnepi beszéd, melyet Gaal Gergely, a Rákóczi Emlékév Testület elnöke mondott. Beszédében felhívta a figyelmet a magyarok szerepére a kommunizmus rabigájának levetésében. Szavai szerint ez a mindig is szabadságra vágyó nemzet, bár sok forradalom során elbukott, kivívta a tiszteletet az egész világon, és fellebbentette a fátylat a nyugat számára arról, hogy mit is jelent a kommunizmus szörnyű diktatúrája. A hazánkban történtek után már megismerhették a szocialista blokk életét nyugaton is, és megindulhatott a folyamat, mely végül a kommunizmus bukását jelentette.

Gaal Gergely

Az est háralévő részében a pécsi Daniel Speer Brass muzsikáját hallgathattuk meg, akik komolyzenei válogatással készültek erre az estére. Többek között Bach, Beethoven és Haydn műveiből adtak elő részleteket.

solymáronline