Nem biztos, hogy lesz betonkeverő üzem a vár alatt

2439

Felröppent a hír, miszerint a volt Wienerberger téglagyárban a régi gyárcsarnok és a főút közti területen betonkeverő üzemet kíván létesíteni a terület új tulajdonosa. Szente Kálmán polgármestertől azonban megtudtuk, hogy ez még korántsem eldőlt kérdés.

Az ingatlan jelenleg a Sunbelt Solymár Kereskedelmi és Szolgáltató Kft. tulajdonában van. Ők kérvényeztek környezetvédelmi hatástanulmányt az építésre vonatkozóan. Terveik szerint egy mobil betonkeverő állomás létesülne, vagyis hordozható silókat állítanának fel. Az adott terület azonban ipari területből Gksz-be átmenő terület, ami azt jelenti, hogy csak kereskedelmi és gazdasági célokra lehet felhasználni. Ebbe kevéssé illik bele a betonkeverő – vélte Szente Kálmán polgármester –, így nem valószínű, hogy a Pilisvörösvári Építési Hatóság megadja rá az engedélyt.

A szempontokat számba véve a polgármester arra hívta fel a figyelmet, hogy Solymárnak nem válna hátrányává egy ilyen üzem létesítése, ugyanis nagyon sok építkezés folyik a környéken, amelyekhez a betont Óbudáról vagy Pilisvörösvárról szállítják a községbe. A hosszú szállítás nyilván környezetrombolóbb is. A betonkeverő üzem napi 55 teherautó forgalmát jelentené, amelyek azonban már most is naponta közlekednek az ottani építésianyag-lerakat miatt. Ezek a járművek nem a Rókus utca felé közlekednek, hanem saját útjuk van, közvetlen kapcsolattal a 10-es főútra. Ez nem változna a betonkeverő üzem esetében sem.

A tulajdonosoknak kezdetben az volt a céljuk, hogy azon a területen lakóparkot alakítsanak ki. Ezt azonban az önkormányzat egyértelműen elutasítja. Solymárnak nincs már befogadó kapacitása az ide költöző legalább 200 család számára, illetve a gyermekek óvodai, iskolai elhelyezésére. (Ez a téma előkerül a Solymári Hírmondó szeptemberi számában, a polgármesteri interjúban.)

A legvalószínűbb tehát, hogy gazdasági épületek lesznek a területen. Raktárkomplexum, bemutatótermek, kereskedelmi egységek.

A téglagyár melletti bányatóért aggódók kedvéért írjuk, hogy a tavat nem adta el a Wienerberger, így az egyelőre érintetlen marad.

Az önkormányzat szívesebben látna valamiféle gazdasági kereskedelmi létesítményt (pl. szabadidőközpontot, sport, kulturális, turisztikai hasznosítást) amihez kiválóan társulhatna pl. egy horgász- vagy csónakázó tó.

Természetesen megpróbáltuk elérni a Sunbelt Kft.-t is. Nem jártunk sikerrel.

solymáronline