Csodatücsök: egy alapítvány a solymári sérült gyermekekért és fiatalokért – INTERJÚ

2327
Fotó: Csodatücsök Alapítvány

Van egy alapítvány Solymáron, ami a településünkön lakó, tartósan beteg vagy sérült gyermekek és fiatalok megsegítését tűzte ki célul maga elé. Reményi Éva, a Csodatücsök Alapítvány kuratóriumi elnöke adott interjút portálunknak, és mesélt az alapítvány működéséről, célkitűzéseiről:

A Csodatücsök Alapítványt 2010-ben hívtuk életre azzal a céllal, hogy támogassuk a Solymáron élő sérült gyermekeket és fiatalokat. Az indíttatást az adta, hogy ismeretségi és családi körben több érintett családdal is kapcsolatban voltunk. Látván az ő mindennapi küzdelmeiket fogalmazódott meg Törcsi Attilában – aki alapította a Csodatücsök Alapítványt –, hogy itt bizony segítségre van szükség. Ő kért fel engem kuratóriumi elnöknek, illetve Dankó Jánost kuratóriumi tagnak.

Csodatücsök: már a név is beszédes. Kik azok a gyerekek, akiket felkarolt az alapítvány?

Alapítványunk kapacitásánál fogva csak a solymári családok támogatását tűzte ki célul, ami jelenleg 9 családot érint. A közös bennük, hogy különböző mértékben, tartósan sérült gyermeket nevelnek. A tagok sérülésüket, illetve életkorukat tekintve teljesen különbözőek, vannak köztünk értelmileg közepesen és súlyosan sérült csemeték, Down-szindrómások és autizmussal élő lány is. Petike, Marci, Ági, Mariannka, Matyi, Editke, B. Peti, Krisztián, Nimród. Egytől egyig tündéri gyerekek, igazi egyéniségek… Hálásak vagyunk, hogy ismerhetjük őket.

Fotó: Csodatücsök Alapítvány

Mi az, ami ilyen helyzetben a legnagyobb gond az érintett családok számára?

A családoknak a lelki megpróbáltatásokon túl a legnagyobb nehézséget talán a mindennapok logisztikája jelenti; az, hogy speciális iskolába, foglalkozásokra vigyék a gyerekeket, ezek az esetek többségében Budapesten vannak. A legtöbb család naponta négyszer teszi meg ugyanazt az utat.
Hazánkban sajnos nagyon korlátozott a befogadó intézmények száma, és természetesen a minőség sem egy elhanyagolható tényező. Az integráció is még gyerekcipőben jár, az egyes iskolákban jó esetben egy-egy hely akad, ahova sérült gyermeket felvesznek.

Hogyan, mivel tudtok segíteni a családoknak?

Elsősorban anyagi támogatással tudunk segíteni, illetve közösségformáló szerepe is van az alapítványunknak, hiszen a családok között az évek során szoros kapcsolat alakult ki. Egy közösség, ahol értő fülekre lelnek, hasonlóak az élethelyzetek és a gondok. Jó látni, hogy meg tudtuk ezt teremteni, ezért is lett a mottónk az, hogy “együtt könnyebb”.

Fotó: Csodatücsök Alapítvány

Honnan jut bevételhez az alapítvány?

A bevételünk több forrásból származik. Legfőbb támogatónk Solymár Nagyközség Önkormányzata, az első évtől támogatnak minket. Támogatóink sorában tudhatunk több solymári céget, köztük a Ford Solymárt, a Kővári Krizantém Kft.-t, a Car-Lack Kft.-t. Évről évre egyre több egyéni támogatónk is van, ami külön öröm számunkra. Szeretettel köszöntjük új támogatóink körében a Sütőklubot; ezúton is szeretnénk megköszönni nekik a jelentős támogatást, amivel hozzájárultak működésünkhöz!

Ha valaki szeretne támogatni az ügyünket, adakozó urnáink a falu több pontján megtalálhatóak. A Jegenye-völgyi majálison minden évben süteményeket árulunk; ilyenkor mindenki süt: tagok, ismerősök, barátok, tündéri solymári asszonyok, nagymamák… A bevétel teljes mértékben az alapítványt illeti.

Van, aki az értékes munkájával támogat minket. Keller Zsuzsi a nulladik perctől ingyen csinálja nekünk a könyvelést, amiért nagyon hálásak vagyunk neki. Törcsi Attila nemcsak alapítója, hanem komoly támogatója is alapítványunknak, illetve jómagam is karitatív módon végzem az alapítvánnyal kapcsolatos teendőket.

Tisztelettel kérünk továbbá mindenkit, hogy ha teheti, gondoljon ránk az adó 1% felajánlásoknál, amire nagyon számítunk, mert ez jelentős részét képezi bevételünknek.
Adószámunk: 18137707-1-13
Bankszámlaszámunk: Pilisvörösvár és Vidéke Takarékszövetkezet 65700062-10136795

Vannak összejöveteleitek?

Egy évben “hivatalosan” kétszer gyűlünk össze: egyszer május elsején a majálison, illetve év vége felé a családi estünkön, ahol kiosztjuk a támogatásokat. A majális mindig egy nagyon kötetlen alkalom, hosszabb-rövidebb időre mindenki benéz, beáll egy-egy órára sütit árulni, vagy bedobja az egész délelőtt sütött több száz palacsintát. Szeretjük ezt a napot!

Hasonló örömet jelent számunkra az év végi családi est, ahová szeretettel várjuk az egész családot, apukák, tesók is mindig el szoktak jönni. Mindezeken túl számtalanszor összefutunk, a családok aktívan tartják egymással a kapcsolatot.

Egyszóval egy igazán jó kis közösség vagyunk, akik együttes erővel tevékenykednek egy jó ügyért, egy olyan ügyért, ami mellett nem lehet – azaz nem érdemes szó nélkül elmenni.

PA – solymáronline