Az ünnepek alatt változik a busz- és vonatközlekedés rendje

999

A MÁV-START járatai december 23-án, 24-én és 25-én (vasárnaptól keddig) az ünnepnapi, 26-án a vasárnapi közlekedési rend szerint közlekednek. A vonatközlekedésben az év végén és a jövő év elején is lesznek változások: december 30-án és 31-én az ünnepnapi, január 1-jén a vasárnapi menetrend lesz érvényes. Január 2-án, szerdán már a munkanapokon megszokott időpontokban indulnak a járatok.

A MÁV-START felhívja az utasok figyelmét, hogy a korábbi tapasztalatokat figyelembe véve december 20-tól várhatóan nőni fog a jegyvásárlás és az utasforgalom is, hiszen ekkor sokan hazautaznak szeretteikhez. A pénztárak előtti sorban állás elkerülése érdekében azt javasolják, hogy a hosszabb utakra szóló menet- és a helyjegyeket az ünnepek előtt elővételben váltsák meg, illetve vegyék igénybe az internetes vagy a Vonatinfó mobilalkalmazásból elérhető jegyvásárlási lehetőséget is. Az okostelefonon és tableten is bemutatható e-vonatjegy előnye, hogy kényelmesen, sorban állás nélkül, a nap 24 órájában meg lehet vásárolni, és 10 százalékkal olcsóbb a pénztárban váltott jegyeknél. Az automatából vagy online vásárolt és automatából kinyomtatott jegyekre 5 százalékos kedvezményt nyújt a MÁV-START. Fontos lehet azt is tudni, hogy a 26 éven aluli, diákigazolvánnyal nem rendelkező fiatalok az egész ünnepi időszakban, december 21-én 10 órától 2019. január 1-jén éjfélig igénybe vehetik a hétvégi, 33 százalékos kedvezményű menetjegyet.

A Volánbusz járatai december 23-ig a szokott rend szerint, majd az ünnepi időszakban a következők szerint közlekednek:
– december 24-én, hétfőn szabadnapi menetrend lesz érvényben, az utolsó autóbuszjáratok Budapestről 16 óra körül indulnak. A főbb viszonylatok indulási idejét ez a táblázat tartalmazza.
– december 25. kedd: munkaszüneti menetrend, (további korlátozásokkal)
– december 26. szerda: a hét első tanítási szünetes munkanapját megelőző munkaszüneti nap (további korlátozásokkal)
– december 27. csütörtök: a hét első tanítási szünetes munkanapja (további korlátozásokkal)
– december 28. péntek: a hét utolsó tanítási szünetes munkanapja (további korlátozásokkal)
2018. december 29. szombat: szabadnap
2018. december 30. vasárnap: munkaszüneti nap
2018. december 31. hétfő: szabadnap (további korlátozásokkal), az utolsó járatok általában nem közlekednek)
2019. január 1. kedd: a hét első tanítási szünetes munkanapját megelőző munkaszüneti nap (Újév) (további korlátozásokkal)
2019. január 2. szerda: a hét első tanítási szünetes munkanapja
2019. január 3. csütörtök: munkanap, a hét első iskolai előadási napja
A Volánbusz információs telefonszáma: +36-1/382-0888.

Aki a tömegközlekedés egy kicsit szórakoztatóbb formáját keresi az ünnepek alatt, annak fontos tudni, hogy a téli szünetben minden nap várja utasait a Gyermekvasút, ezért (is) érdemes kisvonatozással egybekötött kirándulást tervezni a budai hegyekbe. A gyermekvasutasok karácsonyi díszbe öltöztettek két személykocsit, így téve még hangulatosabbá az utazást az ünnepek alatt.

Az egyedi díszítésű karácsonyi kocsik január 6-ig minden nap közlekednek, általában a menetrendben meghirdetett, óránként induló hagyományos személyvonatokkal. A részletes menetrend a Gyermekvasút honlapján érhető el. Ezen kívül a Gyermekvasút hűvösvölgyi múzeuma is látogatható a téli szünetben: december 22-én és 23-án, illetve december 27. és január 2. között minden nap nyitva tart.

PA – solymáronline