Hamarosan befejeződik a tűzoltószertár építése

2562
Fotó: Barcsik Géza

A 2018-as Solymári Búcsú kezdetére elkészül Solymár egy új büszkesége, a tűzoltóság épülete.

A Mátyás király utcai ingatlan már egy éve ad otthon az innen bevetésre induló tűzoltóautóknak, jelenleg azonban a burkolás befejezéséig régi helyükön, a Földesi János tűzoltóparancsnok telkén elhelyezett átmeneti “kényszerállásban” várakoznak a járművek.

Fotó: Barcsik Géza

A külső munkák befejezése után az új épület ismét fogadja a tűzoltóautókat. A munkák nem álltak meg a hőségriadó ideje alatt sem, a Solymári Településüzemeltetési Kft. szinte összes dolgozója megfeszített tempóban dolgozik a befejezésen.

Földesi János tűzoltóparancsnoktól kaptunk tájékoztatást a többfunkciós, világszínvonalú komplexum jellemzőiről.

Az épület három egységre osztható. A leghangsúlyosabb a tűzoltószertár a három szerállással, 12 személyes öltözőszekrénysorral, mosógépekkel, külön mosdóval, toalettel. A kapcsolódó kompresszorház a légzőpalackok töltését biztosítja, a toronyban helyet kapó tömlőszárító a tisztítást és átszerelést gyorsítja meg nagymértékben.

Fotó: Barcsik Géza
Fotó: Barcsik Géza

Külön helyiséget kap az épület intelligens működését biztosító vezérlőterem, a híradós egység. Innen működteti a számítógépes hálózat a házon belüli és kívüli kommunikációt. 16 kameraképet nézhet a hozzáférési jogosultsággal rendelkező személy. Többek között a három szerállás külön és egyben is aktiválható, az autóindítás, ajtónyitás és -zárás, riasztás gombnyomásra indul, és minden eseményről azonnali értesítés kerül sms-ként és email-ként a központi számítógépbe.

Fotó: Barcsik Géza
Fotó: Barcsik Géza
Fotó: Barcsik Géza

Az épület emeleti szintjén kialakítottak egy közösségi teret, a tűzoltó oktató teremben kulturális, közösségi programokon is résztvehetnek az önkéntes tűzoltók és az érdeklődők. A 160 négyzetméteres terem audiovizuális eszközökkel lesz felszerelve, és egy kisebb konyhát is kialakítottak itt.

Fotó: Barcsik Géza

Az épület külső képe biztosan sokaknak nyerte el tetszését. Nem véletlenül, hiszen a solymári önkormányzat megkeresésére Ferencz István Solymáron élő Kossuth-díjas építész álmodta meg és készítette el a terveket, az őt jellemző színvonalon.

Fotó: Barcsik Géza
Fotó: Barcsik Géza

Reméljük, hamarosan a még hiányzó berendezések is megérkeznek a külföldi gyártóktól, és az intézmény minden funkciójában szolgálhatja a nagyközség polgárait.

Barcsik Géza