Hova tegyem a papírszemetemet?

5638
Fotó: Olasz-Hartyányi Nikoletta

Sokaknak okozhat fejtörést, hogy a háztartásban keletkező nagy mennyiségű papírszemetet hova is tegye. Igyekszünk néhány hasznos információval szolgálni.

Szemét-kisokos 1. rész

A háztartásban keletkező hulladékok közül többet is lehet szelektíven gyűjteni, azaz nem lazán a mosogató alatti kukába hajítani, hanem külön gyűjteni és a megfelelő helyen elhelyezni. És ez nem afféle úri huncutság, hanem a környezettudatosság első lépcsője. Most induló sorozatunk első részében a papírral foglalkozunk.

Mit visznek el a ház elől?

Solymáron havonta egyszer elszállítják az ingatlanok elé kihelyezett újrahasznosítható hulladékot, így a tiszta papírhulladékot is összehajtogatva és összekötözve.

Mit tegyünk, ha nem akarunk egy hónapot várni?

Ha nem akarunk várni az elszállításra, úgy a szelektíven gyűjtött szemetünket elhelyezhetjük a legközelebbi hulladék-gyűjtőszigeten is. Ez Solymáron az Auchan áruház parkolójában található. Sajnos az utóbbi időben egyre többször fordul elő, hogy a gyűjtőszigetet illegális szemétlerakásra használják. Itt hívnánk fel a figyelmet, hogy az áruház a fakeretes tárolót kizárólag a nagy méretű kartonok számára helyezte ki.

Fotó: Olasz-Hartyányi Nikoletta

Melyik konténerbe dobhatom?

A többi papírszemetet a KÉK konténerbe helyezhetjük. Ez a konténer újságok, folyóiratok, füzetek, könyvek, hullámpapír, csomagolópapír, kartondoboz gyűjtésére való. De a tudatosság nem csupán annyi, hogy odavisszük a papírnak vélt szemetünket, hanem azt megfelelően elő is kell készítenünk.

Mit is dobhatok a konténerbe?

Tehát a tejes és gyümölcsitalos (kombinált) dobozokat minden esetben mossuk ki és tapossuk laposra! Majd a papír vagy a műanyag konténerbe helyezzük el, attól függően, hogy hogyan jelzik. Higiéniás okokból ne dobjuk bele az élelmiszer- maradványokat és egyéb szennyeződéseket tartalmazó (pl. olaj, zsír, oldószer) papírokat, használt papír zsebkendőt, szalvétákat stb.

A feldolgozás legfontosabb feltétele, hogy a papír ne legyen szennyezett, zsíros! Fordítsunk figyelmet arra is, hogy nem kerülhet a papírgyűjtő konténerbe pl. műanyag, vagyis:
• füzetborító, műanyag mappa, nejlon fólia (vigyázzunk, a hentesáru csomagolásához sok helyen használnak papír-műanyag összetételű fóliát);
• műanyag kötözőzsinór;
• ragasztószalag (pl. dobozok lezárásához használt). Éppen ezért az összegyűjtött újságpapírt ne műanyagzacskóban tároljuk, és ne műanyagzsineggel kötözzük össze. A legjobb, ha összekötözés nélkül egy papírzacskóba rakjuk.

Folytatjuk!

OHN