Mi nem akartunk innen elmenni, minket innen elkergettek – Új darabot próbál a Kompanei

1704

Új darabot próbálnak a Kompanei színjátszói. Április 22-én, a kitelepítési emléknapon, mutatják be a művelődési házban a Rézi című előadást, mely Maria-Theresia Posovsky naplója alapján készült. Hartmann Hellebrandt Hilda a társulat vezetője, a darab író-rendezője árult el néhány dolgot a formálódó produkcióról.

„Az új színdarab alapötletét a solymári Svábházból kitelepített Posovszky család kisebbik lányának naplója adta. A jelenetek egy része ebből a naplóból, más része idős solymári emberek elbeszéléseiből, illetve saját gyerekkori emlékeimből került a darabba” – meséli a keletkezés történetét Hilda. – „Hasonló emlékiratot bármelyik kitelepített sváb lány írhatott volna, hasonló élményeket minden elűzött és itthon maradott család átélt. A kitelepítettek idegen földön küzdöttek a honvágy gyötrő érzésével, az itthon maradottak pedig állandó félelemben éltek, kifosztva, kiszolgáltatva, megalázva.”

1944-ben a német, majd később a szovjet hadsereg katonái is használták a mostani Svábházat. Előbbiek csapattestkonyhát, utóbbiak adó-vevő, morzeállomást helyeztek el a itt. A családot nem költöztették ki, így a katonák elnézték a kisgyerekek lábatlankodását és kifejezett tetszéssel fogadták, ha azok eltanultak tőlük ezt-azt. „Az orosz katonáktól orosz szavakat, a csapattest jelszavát, a híradójeleket tanulták meg a gyerekek, a németektől pedig szinte bármit, hiszen velük közös nyelvet beszéltek” – folytatja a Kompanei vezetője. –„Ezekből a sokszor mulatságos helyzetekből állt össze a darab vidámabb része. A kitelepítés szomorúságát és kilátástalanságát, az átélt fájdalmat pedig nem érezteti jobban más, mint a kitelepítés 50. évfordulója alkalmából hazalátogató Rézi szavai.  Kilenc éves unokája azt kérdezte: Nagymama, itt olyan szép minden, miért mentetek ti innen el? Ő pedig így válaszolt: Mi nem akartunk innen elmenni, minket innen elkergettek.”

Az előadásban a Kompanei felnőtt tagjain kívül – az eddigiektől eltérően – nagyobb részt gyerekek szerepelnek a solymári, nagykovácsi, óbudai, pilisvörösvári német kéttannyelvű iskolákból.

Forrás: apaczai.com